Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kan Yngerns vattenkvalité garanteras?

 
Striden om Hökmossbadet/Älgbostad
Visa alla artiklar

Vad som ska göras av fastigheten Älgbostad och det närliggande Hökmossbadet är intressant ur skilda aspekter – dels den ekonomiska, men också den kulturella historiska.

Att den senare har någon betydelse har jag inte någon förståelse för alls. Då till den ekonomiska delen där jag först ställer mig frågan, räcker inte badet som det är? Vad vi talar om är utnyttjandet, och det är inte många dagar det utnyttjas på ett sådant sätt att de badande inte får plats.

Dessa enstaka solskensdagar skulle ändå inte tillfredsställa behovet med en tänkt utbyggnad av Hökmossbadet, tänk bara parkeringssituationen? Om farhågorna för en bebyggelse utefter Karlslundsvägen på något sätt påverkar tillgången till området så är det inte det första jag tänker på utan det är i stället hur dagvattnet kommer att påverka Yngern, vår sjö.

Det är lätt att läsa i remissvaren med fraserna ”om” man gör si eller så, och ”kanske” kan göra si eller så. Vad man kan erfara är att naturen är svår att överlista, lindrigt uttryckt.

Inte heller finns något svar på varför just Yngern är en av Sveriges renaste sjöar? Om geologer, marinbiologer, naturvetare och andra experter kan ge svar på den frågan kanske planerna för en utbyggnad an Älgbostad, Hökmossbadet kom i en annan dager.

Alla som är engagerade i debatten, vänligen ta ett steg tillbaka, så kanske ett annat perspektiv öppnar sig.

Parallellt med planerna av en utbyggnad av ovanstående område planeras för en utbyggnad av Sandtorpsområdet. Det ger i varje fall mig mångdubbelt större oro för att dess avrinningsområde kommer att påverka vattenkvalitén i Yngern, jämfört med en begränsad utbyggnad efter Karlslundsvägen. Förutsatt att ansvariga politiker kan garantera Yngerns vattenkvalité.

Alla som är engagerade i debatten, vänligen ta ett steg tillbaka, så kanske ett annat perspektiv öppnar sig.

Min önskan är att även kommande generationer ska kunna njuta av ett friluftsliv vid och kring vår sjö, och även framledes tillgodogöra sig upplevelsen av fiskgjuse, havsörn, storlom och i bästa fall kunna dra upp någon gädda och abborre. Och sist men inte minst, även fortsättningsvis kunna se att vårt kommunvapens symbol finns livs levande bland oss.

Frank Hjort

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel