Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kan ett monument ersätta ett erkännande?

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Frågan om ett minnesmonument över folkmordet 1915 har präglat Södertälje under många år. Länge invändes att det inte gick på grund av att det var en utrikespolitisk fråga.

Det var många som gladde sig åt Stefan Löfvens (S) löfte i valrörelsen 2014 att, om han fick bilda regering, skulle denna erkänna folkmordet officiellt. Som alla vet fick Stefan Löfven förtroendet att bilda regering, därefter blev det märkbart tyst kring frågan om ett erkännande av folkmordet.

Inför valet 2018 ställdes många kritiska frågor kring varför erkännandet hade uteblivit. Till slut kom svaret att regeringen inte hade några planer på något erkännande. Tomma löften alltså. I samma veva återuppstod frågan om ett monument när Margot Wallström (S), dåvarande utrikesminister, gav sitt godkännande. Frågan är bara: kan ett minnesmonument ersätta löftet om ett erkännande?

Ett nationellt minnesmonument bör inte finansieras enbart med Södertäljes skattebetalares pengar.

Vi sverigedemokrater har inga invändningar mot att det byggs ett minnesmonument i Södertälje. Vi har däremot synpunkter på finansiering samt att risken är stor att debatten kring ett nationellt minnesmonument kommer att överskugga frågan om ett erkännande. Finansieringsfrågan är egentligen principiell. Ett nationellt minnesmonument bör inte finansieras enbart med Södertäljes skattebetalares pengar.

Om det ska vara ett nationellt monument, varför delfinansieras det inte av de etniska föreningarna eller utrikesdepartementet? Frågan är i sin kärna en utrikespolitisk fråga – hur kan det vara ett nationellt monument om den socialdemokratiska regeringen inte erkänner att det som hände var ett folkmord?

Se även debatten i Södertälje tycker: TV: Här är nya planerna på ett Seyfo-monument • Godner: ”Alla är med, utom Assyriska riksförbundet och SD”

För det var ett folkmord – på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker. Det råder det inga tvivel om. Erkännandet är en fråga som flera partier har drivit i riksdagen, och denna beslutade att uppmana regeringen att erkänna folkmordet i mars 2010. Ingen regering har sedan dess erkänt folkmordet. Sverigedemokraterna satt inte i riksdagen vid den tidpunkten, men sverigedemokratiska riksdagsledamöter har sedan dess drivit frågan att regeringen ska erkänna folkmordet. Även i EU har Charlie Weimers (SD) varit drivande i samma fråga.

Det är ett stort svek att den socialdemokratiskt ledda regeringen, stödd av främst Miljöpartiet och Centerpartiet men även av Vänsterpartiet och tidigare Liberalerna, inte har gjort verklighet av sitt löfte.

Även om ett minnesmonument kan göra att fler lär sig om och blir påminda om de fasansfulla historiska händelserna kan det inte ersätta ett officiellt erkännande av folkmordet av den svenska regeringen.

Andreas Birgersson

gruppledare Sverigedemokraterna Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel