Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Jag förstår besvikelsen över gymnasiebeslutet

Artikel 17 av 18
Gymnasiekrisen
Visa alla artiklar

Signaturen Pappa P skriver i en insändare (LT, 11 december) om sin besvikelse över förändringarna på Wendela Hebbegymnasiet. Jag vill inledningsvis tacka för att föräldern beskriver sin syn på skolan. Jag känner igen den beskrivning han ger om att det är en trygg och bra utbildning för de elever som går på skolan.

Tyvärr är det ändå nödvändigt att bromsa intagningen till programmen på Wendela Hebbegymnasiet. Under höstterminen i år började totalt 49 elever på sex olika inriktningar på estetiska programmet. På teknikprogrammet började 21 elever på totalt tre olika inriktningar. Endast en av sammanlagt nio inriktningar blev fullsatt och nästan hälften av platserna står tomma. På både teknikprogrammet och estetiska programmet hade det därför behövts göras förändringar oavsett om det funnits fler program på skolan eller inte.

De program som funnits tidigare har varit samhällsprogrammet, som inte lockade tillräckligt många elever, samt språkintroduktion, där antalet elever i Södertälje nästan halverats helt enkelt för att det kommer färre nyanlända i gymnasieåldern. Inte heller dessa program hade haft förutsättningar att bära skolan.

Även om detta inte främst handlar om pengar är konsekvensen av det låga söktrycket att skolans underskott prognostiseras att bli 9,4 miljoner kronor för år 2019. I slutändan krävs det tillräckligt många sökande elever för att ett gymnasieprogram ska kunna fortsätta – program öppnas och stängs utifrån hur eleverna söker. Det gäller för alla program, alla skolor och för alla huvudmän. Det har påverkat andra program förut, det påverkar dessa program nu och kan självklart påverka andra program i framtiden.

I praktiken har förskolan, genom att år efter år gå med överskott, fått finansiera gymnasieskolans underskott. Det håller inte i längden

Just för att dessa utbildningar är viktiga för Södertälje och för eleverna har dessa program ändå fått fortsätta trots att de inte gått ihop sig på många år. I praktiken har förskolan, genom att år efter år gå med överskott, fått finansiera gymnasieskolans underskott. Det håller inte i längden och till slut var det nödvändigt att dra i bromsen. Trots det har vi nu bestämt att vi ska utreda hur vi ska göra för att på bästa sätt skapa en möjlighet för Södertälje kommun att fortsätta driva något estetiskt program eller inriktning i framtiden.

Det är självklart så att befintliga elever på ett eller annat sätt påverkas av att inga nya elever tas in, men som huvudman har vi ansvar för att ge dem som börjat på en av våra skolor en bra utbildning på den gymnasieskola de sökt. Vi kommer att ta vårt ansvar och göra vårt bästa för att åstadkomma det.

Jag vet inte om det finns något respektfullt sätt att berätta om nödvändiga men sorgliga beslut. Min enda ambition är att helt enkelt vara så ärlig och öppen som möjligt om vad vi planerar att göra och varför.

Elof Hansjons (S)

ordförande i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel