Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Islamistisk terror hotar världens kristna

Under det senaste decenniet har välden blivit mer otrygg och osäker. Miljoner människor har blivit drabbade av krig, väpnade konflikter och förföljelse. Så länge religiös extremism och envåldshärskare styr, kommer miljontals invånare fortsättningsvis att leva i ofrihet, förtryck, fattigdom och konflikter.

Under år 2019 tog det brittiska utrikesdepartementet fram en rapport som slår fast att kristna är de mest förföljda i världen. Rapporten konstaterar att förföljelsen av kristna på alltfler platser närmar sig definitionen av ett folkmord.

Vi har sett hur terrorgruppen Islamiska staten (IS) gjort sig skyldiga till folkmord på de kristna minoriteterna assyrier/syrianer/kaldéer i Syrien och Irak.

En av vår tids störst utmaningar är att bekämpa islamistisk terrorism och andra militanta terrororganisationer som vill förgöra vårt sätt att leva. Militanta islamister såsom Islamiska staten, Al Qaida och Boko Haram utgör hot mot fred och frihet i flertal länder.

Länder som ger ekonomisk och militärt stöd till terrororganisationer måste bestraffas.

FN, EU tillsammans med Arabiska förbundet och Afrikanska unionen kan göra så mycket mer för att bidra till ökad fred, frihet, säkerhet, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Länder som ger ekonomisk och militärt stöd till terrororganisationer måste bestraffas. EU bör även ta ett större ansvar internationellt och använda sig av Magnitskyregimen – det vill säga rikta sanktioner mot individer och nationer som begår kränkningar eller övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Under de senaste åren har flera EU-länder och även Sverige drabbats av terrorattentat med flera hundra döda och skadade. Över trehundra invånare från Sverige och över tiotusen invånare från andra EU-länder har åkt till Syrien och krigat med terrorgruppen Islamiska staten. Många av dessa jihadister som aktivt deltagit i krig i Syrien och Irak har nu återvänt till Europa och utgör säkerhetshot mot våra öppna och demokratiska samhällen. Senast i Danmark kunde polisen hindra ett terrordåd där ett tiotal misstänkta IS-anhängare nu är anhållna och utreds för planering av terrorattentat.

För att värna frihet, demokrati och ett öppet samhälle måste dessa destruktiva krafter bekämpas med kraft. Alla människor har all frihet att välja tro eller inte tro på någon religion, men vi som medmänniskor behöver visa stor respekt för varandras olikheter och respektera varandra med värdighet.

Oavsett om man tror på kristendom, islam, judendom, hinduism eller buddism är det lika viktigt att respektera och värna frihet, demokrati, mänskliga fri- och rättigheter. Kan man se varandra som medmänniskor oavsett olikheter kan vi tillsammans göra livet lättare för varandra.

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel