Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Irene Svenonius är oansvarig och motsägelsefull

Irene Svenonius, moderat finansregionråd för Region Stockholm, säger i Aktuellt (19 augusti) att det är olyckligt och väldigt fel att regeringen vill utvidga utjämningssystemet, då det kommer att innebära att Region Stockholm får betala 1,6 miljarder kronor mer i utjämningssyfte. Hon menar att Stockholmsregionen behöver pengarna mer än någonsin på grund av befolkningsökning.

Anmäl text- och faktafel

Det stämmer mycket väl att Stockholm behöver pengar, främst på grund av det just Irene beskriver, tillväxt och befolkningsökning. Hur förklarar hon då regionledningens kortsiktiga och oansvariga planer på att sälja flertalet sjukhusfastigheter i Stockholm till privata aktörer som ska bedriva vård i lokalerna?

Hur tänkte hon när hon valde att bygga en av världens dyraste byggnader, ett sjukhus som ska kosta över 60 miljarder kronor? Skyhöga konsultkostnader, cancersjuka som avlidit i vårdköer och en finansieringslösning som fortfarande slukar miljarder.

Ett utomordentligt bra exempel på hur Moderaternas landstingspolitik fungerar är försäljningen av vårdcentralen Serafen 2007. Den såldes till läkare som arbetade på vårdcentralen för ungefär 700 000 kronor. Fem år senare såldes samma vårdcentral för 20 miljoner kronor till bolaget Capio. Moderaterna rear ut våra gemensamt ägda verksamheter, ideologin går före invånarna i Stockholms län och våra intressen.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, konstaterar även att kostnaderna för Stockholms län – med flest vårdval i hela landet – har ökat kraftigt de senaste åren och att kostnadsökningarna hör ihop med att landstinget köper sjukvård från olika vårdgivare.

Moderaternas beslut i landstinget, som mer eller mindre enbart baserats på ideologi, har alltså bidragit till att vi fått förhöjda sjukvårdskostnader i Stockholms län. Detta samtidigt som Irene menar att Region Stockholm behöver pengar mer än någonsin.

Vidare menar Irene Svenonius att staten borde gå in och finansiera dessa 3 miljarder kronor som utjämnas: ”3 miljarder för staten är väldigt lite”, säger hon.

Ibland undrar jag om Moderaterna gör skillnad på plus och minus!

Detta samtidigt som hennes parti valt, i den budget från Moderaterna och Kristdemokraterna som antogs av riksdagen i höstas, att sänka skatter med 20 miljarder kronor – som bland annat inneburit drygt 270 kronor mer i månaden för en person som tjänar över 42 000 kronor. Att Moderaterna tror på skattesänkningar är inget nytt, men att de, och Irene Svenonius, även tror att man kan investera i välfärden med miljardbelopp och samtidigt sänka skatten med 20 miljarder kronor är skrattretande och oansvarigt. Regnar pengar från himlen?

Ibland undrar jag om Moderaterna gör skillnad på plus och minus!

Miljöpartiet i Region Stockholm, som i flera år var i opposition, valde att byta block och samarbeta med samma moderater som förstört regionen vilket resulterade i ytterligare en mandatperiod med Moderaterna i majoritet. Var det utförsäljningar eller Nya Karolinska sjukhuset som gjorde Miljöpartiet så förtjust i ett samarbete? Jag förstår inte!

Sarkis Khatchadourian (S)

ordförande SSU Södertälje, ledamot SSU Stockholms län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel