Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inse att det är nödläge för klimatet

Varför inte införa en koldioxidbudget i Södertälje kommun? I dag är växthuseffektens hot en självklarhet för alla miljömedvetna – eller borde vara det –inte minst efter Greta Thunbergs insatser i världspolitiken.

I Miljönämndens svar på Linda Sjögren och vänsterpartiets motion om att införa en koldioxidbudget i Södertälje kommun avstyrker både den beslutande politiska miljönämnden och kontoret bestämt förslaget med motivering att det är minsann är ett mycket resurskrävande uppdrag som ”inte skulle medföra ett sådant mervärde i klimatarbetet att det är motiverat med en sådan egen satsning här i Södertälje.” Man häpnar.

Både politisk majoritet och tjänstemannaorganisation tycks helt ha missat att det faktiskt råder ett så kallat klimatnödläge i Södertälje, i region Stockholm och även globalt som faktiskt kräver konkreta insatser även i vår egen lilla kommun. Brukar kallas att sopa framför egen dörr.

Kunskap om växthuseffekten borde vara fundamental även för ansvariga i Södertälje kommun.

Motionens enkla innehåll att komplettera kommunens klimatprogram med en koldioxidbudget är inte bara rimlig och nödvändig – utan även en förutsättning för att uppfylla vår del av Parisavtalet. Både regionen och Södertälje kommun måste skyndsamt ta sitt ansvar för att åtgärder på en rad områden vidtas och där är kunskap om det tillgängliga koldioxidutrymmet en nödvändighet. Kunskap om växthuseffekten borde vara fundamental även för ansvariga i Södertälje kommun.

Jag anser att det borde vara en självklarhet för en politisk majoritet att bifalla en så pass enkel och konkret åtgärd som att besluta om en koldioxidbudget i Södertälje kommun.

Motionen om att införa en koldioxidbudget och en åtgärdsplan för kraftfulla utsläppsminskningar av koldioxid i hela Södertälje kommun borde därför bifallas av såväl politiska partier som en ansvarstagande fullmäktigeförsamling i Södertälje Kommun. Men så blev dock inte beslutet när miljönämnden skulle rösta i frågan. Hoppas nu att kommunfullmäktige har större förståelse för de politiska utmaningarna med växthusproblematiken än vad kommunens egen miljönämnd gav exempel på när frågan skulle behandlas där.

Staffan Norberg (V)

ledamot i regionstyrelsen, Region Stockholm och ersättare miljönämnden i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel