Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Inget feltänk – utan ett tecken på framgång

Vi är stolta över vårt friluftsmuseum. Museer liknande Torekällberget har tillgång till historiska byggnader och återuppbyggd miljö. Men Södertälje har något unikt: Östra Södermanlands kulturhistoriska förenings ändamål 1918 var att ”ett museum undan förstörelsen rädda och bevara de föremål av värde, som ännu kunna finnas kvar som minnen av och vittnesbörd om våra förfäders liv och verk”.

Föreningen lyckades mycket väl med att slå vakt om den lokala historien. Och det kanske mest spännande är att vi har kunskap om de skiftande livsöden som varje byggnad fylls av.

Vi har i politisk enighet beslutat om en försöksverksamhet med inträdesavgift för vuxna besökare sommaren 2020, som erläggs i den nya välkomnande och handikappanpassade entrén vid Blombackagatan. Försöket ska naturligtvis utvärderas senare. Nio av tolv månader är således Torekällberget öppet för alla helt utan kostnad.

Aktiviteterna för alla åldrar kan nu intensifieras och ”Berget” kommer att sjuda av liv och rörelse. Värt att notera är att över 60 procent av besökarna sommartid är semestrande från andra kommuner i Sverige, men även utlandet. Dessa gäster får mer än gärna bidra till att utveckla vårt fina museum.

Försöket skapar förutsättningar för museet att utöka och fördjupa sin verksamhet. Men avsikten är också att bredda besöksunderlaget. Vi strävar efter att nå nya grupper, som aldrig annars besöker Torekällberget eller tar del av utställningarna.

Att detta skulle vara kontroversiellt måste ändå sägas vara förvånande – även för att komma från Moderaterna.

I ett samarbete mellan kultur- och fritidskontoret och socialkontoret skapas nu möjlighet att nå barn och ungdomar, som tidigare inte upptäckt museet. Förutom att det värmer i hjärtat något extra, så utvidgar vi målgruppen för Torekällberget. Detta har både ett egenvärde och är ett viktigt politiskt mål.

Föräldrar i familjer med sämre ekonomiska förutsättningar får nu ett särskilt erbjudande om att ta del av sommarlovsaktiviteter tillsammans med sina barn, vilket oppositionsrådet Alexander Rosenberg ogillar. Han anser att det är feltänkt. Men att detta skulle vara kontroversiellt måste ändå sägas vara förvånande – även för att komma från Moderaterna.

1 000 årskort till Torekällberget gick snabbt åt den första helgen. Men det kan väl ändå inte betraktas som ett problem, snarare talar det för en framgång. Och de besökare som då löste ordinarie inträdesavgift erbjuds om de så önskar att i efterhand lösa in biljetten mot årskort.

Torekällberget är covid-19-säkrat och vi hoppas naturligtvis på så många gäster som möjligt. Vi kommer att mötas av trollkarlar, jonglörer, loppcirkusdirektörer, dockteaterdirigenter, välrenommerade artister och massor av andra ”galenskaper”. Vi kommer alla att få en känsla av hur det var att leva på 1800-talet i Södertälje, då vi har förstärkt 1800-talstemat för hela sommaren.

Att fler besökare som annars inte gästar friluftsmuseet söker sig dit är inget tankefel, utan en framgång.

Välkommen till en lärorik och rolig 1800-tals sommar på Torekällberget.

David Winerdal (KD)

ordförande, kultur- och fritidsnämnden

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel