Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ingen slump att Bernie Sanders lyfter fram den svenska modellen som en förebild

Den 28 augusti 1963, vid Lincolnmonumentet i Washington, D.C., höll Martin Luther King det berömda talet ”I have a dream”. Det handlade om att alla människor är skapade som jämlikar samt om de svartas medborgarrätt i USA.

Talet betraktas av många som ett retoriskt mästerverk i kampen för människors lika värde och lika rätt. Luther King blev snabbt en förgrundsgestalt för proteströrelsen mot rassegregering och rasdiskriminering. 1964 fick han ta emot Nobels fredspris för sitt arbete.

Det är svårt att föreställa sig större åsiktsskillnad än den som finns mellan Martin Luther King och Donald Trump. Diskrepansen blir särskilt tydlig när vi kommer till frågor som rör mänskliga rättigheter och kampen mot diskriminering på grund av hudfärg och etnicitet.

Presidenten har kritiserats för sina återkommande rasistiska kommentarer. Nu senast gällde det staden Baltimore, som han kallade för en "råtta och gnagare-infekterad röra" och den "värsta i USA".

Tidningen Baltimore Sun ger presidenten svar på tal och skriver: ”Den mest ohederliga mannen någonsin i Ovala rummet, den glättiga kvinnotafsaren, Vladimir Putins nyttiga idiot och snubben som insisterar på att det finns ’bra människor’ bland mordlystna nynazister”. Det är ord och inga visor.

Primärvalrörelsen är nu igång på allvar om vem som ska utmana Trump i nästa års presidentval. Demokraternas kandidater kampanjar för fullt och kommer att mötas i flera TV-debatter.

Medborgarrättsfrågorna från 1960-talet är åter aktuella. Det tycks bli ett värderingsval, där fokus ligger på vård, skola och omsorg. Kandidaterna blundar inte för problemen utan inriktar sig på att lösa dem.

Gemensamt för de flesta av dem är att de stödjer reformer som faktiskt för tankarna till den svenska modellen. Det är ingen slump att Bernie Sanders, senator från Vermont, lyfter fram Sverige som förebild i debatterna.

Så gott som alla kandidater förordar en sjukförsäkring som är mer omfattande än president Barack Obamas stora sjukvårdsreform, Obamacare. Flera förordar avgiftsfria högskolestudier, en progressiv beskattning, viss jobbgaranti och en lagstadgad minimilön. Många vill också avskaffa eller reformera ICE, den federala myndighet som reglerar invandringen.

Detta är krav som för bara några år sedan hade ansetts otänkbara att föra fram i amerikansk politik. En del tycker det är socialism. Men framgångarna för Trump och vänsterdemokraten Sanders har kantställt den politiska kartan. Efter Berlinmurens fall verkar det som att socialism har blivit mer rumsrent i USA. I vart fall synes en utökad roll för staten fått en större acceptans i samhällsdebatten.

Kan tankegångarna i Martin Luther Kings tal ”I have a dream” bli verklighet? Jag vill svara ja på den frågan.

Förutsättningen är förstås att en demokrat vinner presidentvalet nästa år – till exempel Joe Biden, tidigare vicepresident under Barack Obama, Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, eller Bernie Sanders.

Då ökar chanserna, att en betydande välfärdsreform blir verklighet i USA.

Arnold Andersson (S)

Socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel