Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ingen garanti för att M-pengarna kommer till skolan

Att Moderaterna tillsammans med bland andra Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet valde att ta bort en halv miljard kronor i riktade medel till Sveriges skolor, tycks inte bekymra Moderaternas ledning i Södertälje. Hur partiet kan garantera att de 500 miljoner kronor som nu lyfts från skolorna på grund av Moderaternas plakatpolitik och bristande respekt för det finanspolitiska ramverket faktiskt åter landar i skolorna är svårt att se. M kan inte heller garantera det i Södertälje då de saknar inflytande över den kommunala budgeten.

M, V, KD och SD har lyft bort en halv miljard kronor från Sveriges skolor, både kommunala skolor och friskolor, som var öronmärkta för att stärka lärarnas arbetsmiljö och ge mer tid för eleverna, för att dela ut i generella bidrag till kommunerna och regionerna.

Det finns två uppenbara problem med detta förfarande. För det första så sprids pengarna som var avsedda till skolan ut – 70 procent till kommunerna och 30 procent till regionerna. Regionerna är inte ansvariga för skolorna, de pengarna kommer inte hitta tillbaka till skolans värld alls. Där försvann 150 miljoner kronor från skolan direkt.

Vidare delas pengarna ut i generella statsbidrag. Dessa pengar disponerar enbart kommunerna och regionerna. Förutom bristen i att staten inte har kontroll hur dessa pengar spenderas, mister friskolorna helt möjligheten att få del av pengarna. 27 procent av Sveriges gymnasieelever och 15 procent av grundskoleeleverna går i en friskola.

Dessa förvägras nu möjligheterna till det här stödet därför att Moderaterna satt sig i knät på både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Metin Hawsho (L)

gruppledare och ledamot utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel