Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: I dag tar sjukhuset ett viktigt steg in i framtiden

Region Stockholm är en av Europas snabbast växande storstadsregioner. För att möta patienternas behov av högklassig och tillgänglig vård genomför regionen en av de största satsningarna någonsin inom hälso- och sjukvården. Ett led i detta är om- och utbyggnaden av Södertälje sjukhus, som nu öppnar en helt ny vårdavdelning med enkelrum för patienterna.

Södertälje sjukhus har byggts om i två etapper. I mars 2017 invigdes ny operationsavdelning, ny akutmottagning och ny förlossningsavdelning. I dag är det dags att inviga en ny stor vårdbehandlingsbyggnad som kommer att öka sjukhusets kapacitet, för både den akuta och den planerade vården.

Södertälje kommer att få ett av landets modernaste akutsjukhus med totalt 120 nya enkelrum och en kapacitetsökning motsvarande 2 000 fler besök i slutenvården och 7 500 fler besök på akuten. Södertälje sjukhus får därmed en central och utökad roll som kombinerat akut- och närsjukhus för invånarna i den sydvästra delen av huvudstadsregionen.

Men det är inte enbart lokalerna som är nya. På Södertälje sjukhus finns toppmodern utrustning och här pågår även ett forsknings- och innovationsarbete som kommer att förbättra vården. Sjukhuset fungerar även som en testbädd för nya idéer, vilket är viktigt för att utveckla nya arbetssätt och skapa en bättre arbetsmiljö. Vi måste vara rädda om personalen som räddar liv varje dag. De senaste årens ombyggnationer har inneburit påfrestningar men framför allt att sjukhuset bättre kan möta krav på goda vårdmiljöer, för både patienter och personal.

Den utveckling vi ser på Södertälje sjukhus är ett resultat av ett långsiktigt arbete och en tydlig prioritering.

Just nu införs en kompetensstege för olika yrkesroller i vården, till exempel för undersköterskor, medicinska sekreterare, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och barnmorskor i klinisk vård. Med en kompetensstege blir det tydligare vilka utvecklings- och karriärvägar som finns för respektive yrkesroll. De som vill vidareutvecklas i sin profession ska kunna göra det.

Den utveckling vi ser på Södertälje sjukhus är ett resultat av ett långsiktigt arbete och en tydlig prioritering. För det var inte alltid självklart att Södertälje sjukhus skulle utvecklas i den här riktningen. Under några kritiska år, när lokalerna var eftersatta, arbetsmiljön dålig och ekonomin minus, ville det dåvarande S-ledda landstingsstyret avveckla sjukhuset som akutsjukhus. BB-patienterna skulle hänvisas till Karolinska Huddinge, likaså de akuta patienterna. Ekonomin är till och från ansträngd än i dag, men i stället för att ta bort akutsjukvård från regionens sydligaste akutsjukhus har ny viktig vård tillkommit.

Som ett kombinerat närakut- och akutsjukhus sedan förra året har Södertälje sjukhus numera kapacitet att även ta emot akutsjuka barn. Region Stockholm har investerat mer än en miljard kronor i Södertäljes sjukhus, som även är en av kommunens största arbetsgivare med cirka 1 100 anställda.

Södertälje sjukhus invigdes första gången 1907 på nuvarande område och har en given plats i Södertäljes moderna historia. Nu tar vi steget in i framtiden och skapar bättre förutsättningar för sjukhuset att möta patienternas vårdbehov.

Anna Starbrink (L)

hälso- och sjukvårdsregionråd

Ninos Maraha (L)

ledamot i regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel