Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hygien och avstånd är själva grunden i vårt arbete

Nils Gunnar Lindh skriver i tisdagens tidning att Södertälje kommuns arbete med att hålla coronaviruset på särskilda boenden på avstånd är bristfälligt.

Precis som tidigare är våra förebyggande åtgärder för att skydda de äldre från covid-19 helt centrala. Medarbetarna ska följa de basala hygienrutinerna och har en medarbetare minsta luftvägssymtom eller feber ska hen stanna hemma.

Vid misstänkt eller konstaterad covid-19 smitta hos de äldre kommer medarbetarna, precis som tidigare, använda den skyddsutrustning som arbetsmomentet kräver. Vi följer Folkhälsomyndighetens och Region Stockholms rekommendationer och vi gör även en egen riskbedömning.

Återigen, det allra viktigaste för att hindra smittspridning är basala hygienrutiner samt att hålla avstånd i de situationer där det fungerar. I veckan gjorde Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm en bedömning att visir kan användas som ett extra tillägg i syfte att minska risk för smittspridning från personal till vård- och omsorgstagare.

Då det kan finnas en viss risk för smittspridning även vid inga eller mycket milda symtom har vi därför valt att – förutom att strikt hålla på de basala hygienrutinerna – se till att medarbetarna vid nära omvårdnad av vård- och omsorgstagare kommer använda visir, som täcker ögon, näsa och mun. Det gäller för samtliga vård- och omsorgstagare med hemtjänst samt inom särskilda boendeformer i Södertälje kommun.

Vi försöker uppmuntra till digitala möten och har nu fått ytterligare möjligheter genom donerade mobiler.

Vi har hela tiden haft tillgång till den skyddsutrustning som det har funnits behov av och vi har tydliga rutiner för hur den ska användas. Jag vill även påpeka att handskar är en grundutrustning som finns i alla arbetsgrupper.

Nils Gunnar Lindh tar även upp utmaningen med isolation och ensamhet på äldreboendena i sin insändare. Vi förstår att många äldre upplever ensamhet och att det är oerhört svårt nu under besöksförbud. Vi försöker uppmuntra till digitala möten och har nu fått ytterligare möjligheter genom donerade mobiler. Vi fortsätter också med aktiviteter inom våra boenden men i mindre grupp.

Kultur 365 gör aktiviteter som att sprida filmer om ett poesiprojekt som samlar äldres dikter om bland annat ensamhet, kärlek och saknad.

Karin Björkryd

omsorgsdirektör, Södertälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel