Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hur står det till med våra stödboenden i Södertälje?

Jag har varit i kontakt med en före detta missbrukare som snart varit boende i två år på främst Vista stödboende.

Han berättade att tidigare så var det en trappa, att man gick ifrån Vista till Nova och vidare tills man sedan fick ett eget boende om man skött sig. Det var nolltolerans emot alkohol och droger för att få bo på dessa boenden.

Anmäl text- och faktafel

Nu berättar han att han varit nykter och drogfri i snart 1,5 år, han har fått skuldsanering och är redo att ge sig ut i samhället igen. Men han erbjuds inget eget boende och bor på en plats som hade kunnat användas till någon som behöver mer akut stöd.

Men än värre är att han berättar att nolltoleransen är som bortblåst, det är knappt några stickprover längre (då de kostar pengar och det ska det sparas på). Enligt honom är det fylla och droger på dessa boenden. Trappan ut mot ett nyktert normalt liv igen verkar vara som bortblåst.

Han är nu fången i sitt boende, då ingen vet om han någonsin kommer att bli erbjuden en egen bostad.

Han tvingas nu umgås med folk som är fulla och påtända – en miljö som han inte vill vara i då han själv lyckats bli fri från detta. Men han är nu fången i sitt boende, då ingen vet om han någonsin kommer att bli erbjuden en egen bostad.

Jag har mejlat socialnämndens ordförande Rose-Marie Jacobsson (S) och frågat om nämndens inställning till detta? Är det är i linje med de besparingar som ska göras ytterligare framöver?

Men fick ett autosvar om att hon var på semester/bortrest, så vi får avvakta och invänta hennes svar tills hon återkommer.

För egen del tycker jag att detta är ett solklart fall där: tak över huvud-garantin skulle gälla för den berörda personen.

Det vore det mest realistiska för att stödja en person som tagit sig ur missbruket.

Joakim Granberg

Realistpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel