Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hotellskissen ger en känsla av tyngd, tröghet och makt

Med anledning av att det tänkta hotellet som ska byggas vid Maren, har stadsbyggnadsnämnden gett klartecken för fastighetsägaren Stadsrum att titta närmare på detaljplanen för dessa nya byggnader.

Kommunen vill att det ska bli ett ”nytt landmärke” och Stadsrum vill ha ett ”nytt vardagsrum”. Jag vill därför passa på att peka på några grundläggande saker inför detta kommande bygge. Min utgångspunkt är den bild jag sett i både LT och Södertäljeposten – alla Södertäljebor bör med andra ord kunnat ta del av denna skiss.

Vilka associationer och fantasier väcker bilden av detta landmärke eller vardagsrum?

För att förstå mitt resonemang är det viktigt att se att de omgivande husen har en helt annan arkitektonisk framtoning än det planerade bygget. Maren har sin karaktäristiska vattenspegel med en omgivande promenadväg. Kanalen är en viktig transportled och längs den kommer det snart en ny cykel- och vandringsled.

Därför vore det mer spännande och intressant om de nya byggnaderna kunde locka ögat och fantasin på ett annat sätt, än det som skissen visar. Ser man till hela stadskärnans rum är det förmodligen tänkt att bli en pendang till de nya hus som har byggts och kommer att byggas i norra delen av stan. Man vill med dessa, skapa en arkitektonisk helhet av det centrala Södertälje.

Fantasiformerna och den associativa rörligheten lyser med sin frånvaro och det är inget som sticker ut

De associationer, fantasier och tankar jag bland annat får av detta 13-våningars hotell utifrån skissen i tidningarna är: statisk lådform, makt, orörlighet, instängdhet och försiktighet.

Motsatsen till statisk är dynamisk. Fantasiformerna och den associativa rörligheten lyser med sin frånvaro och det är inget som sticker ut, mer än känslan av tyngd, tröghet och maktfunktion. En statisk form behöver inte bli odynamisk, men som skissen berättar är det svårt att se något annat. Tyngden och maktfunktionen indikerar att bygget bara lockar till sig en begränsad publik och hotellgäster med ”tyngd” i plånboken.

Jag skulle önska att vi får ett landmärke/vardagsrum, som känns dynamiskt, fantasifullare och sticker ut på ett annat sätt. Den som inte kan något om dessa begrepp, borde studera och inhämta mera kunskap om vad det kommer att handla om.

Jag skulle vilja se ett bygge med en speciell karaktär för Södertälje. Fantasifullare, där kreativiteten får utvecklas och blomma på ett nytt och hoppingivande sätt för alla Södertäljebors framtid.

Birger Svanteson

vice ordförande Södertälje Konstnärskrets och Wendelas vänner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel