Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hotellkoncepet för Berget skulle passa bättre vid Maren

Det kännas ganska lätt att tycka nästan bra om hotellet på Torekällberget. Ett koncept med en byggnad som historiskt anknyter till badortstiden. Den tanken är inte alls dum.

Så synd att det hamnat på fel plats.

Hotellkonceptet skulle däremot passa alldeles utmärkt vid Marenplan. Med koppling till den historiska badortstiden. Med möjlighet att utveckla miljön kring inre Maren med Sorbonska huset, Wendela Hebbes hus, Vänortsparken, med Slussholmen som en oas, kanske till och med en badplats i Maren. Självklart med möjlighet för Ejdern att plocka upp passagerare vid kaj vid Marenplan.

Här kan vi återknyta till historien som förr lockade besökare till staden. Med ”badhotellet” placerat vid Marenplan skulle man till och med kunna lägga till någon våning på Torekällbergskonceptet utan att störa omgivningen.

En ren rockad är kanske inte möjlig. Att flytta Marenhotellet till Torekällberget skulle kunna ha fördelar för antalet besökare till Torekällberget, om vi utgår från att hotellaktörernas besökskalkyler är tillförlitliga. Det går att se synergier i mötet mellan det nya och det gamla. Men antagligen är det lättare att se problem än möjligheter (som till exempel att en linbana till Torekällberget skulle kunna bli en turistattraktion för staden).

Kompensation till Stadsrums Marenhotell får nog sökas på annat håll. Ett sådant alternativ skulle kunna vara i anslutning till Södertälje Syd. I en regional knutpunkt i Mälardalen. Här kan Petter Stordalen släppas lös i full frihet med sina resurser. Här kan hotellprojektet utvecklas till en fantastisk produkt i ett regionalt kommunikationsläge med framtiden för sig som utvecklar nya produkter. Ett hotell i ett kluster av innovativa teknikutvecklare, med närhet till Scanias tekniska centrum, Kilenkryssets etableringar i stationsnära lägen, framtidens lastbil/tåg med logistikutveckling inom transportsektorn, Almnäsetableringarna i Södertälje och Nykvarn med flera.

Ju högre byggnad desto bättre utsikt över Torpaviken och Hallsfjärden. Ännu högre så ser man ut i skärgården.

Vid Södertälje syd kan hotellet utvecklas utan att hushöjden behöver vara en begränsning. Ju högre byggnad desto bättre utsikt över Torpaviken och Hallsfjärden. Ännu högre så ser man ut i skärgården.

Här finns egentligen inga begränsningar av antalet våningar. Omgivningen är tämligen robust med motorvägar, järnvägar och arbetsområden som närmaste grannar. Det behöver inte vara fel om man ser var Södertälje ligger redan i Järna eller Nykvarn på motorvägarna eller från Oaxen i farleden.

Det är bra att Södertäljeborna ges möjlighet att jämföra hotellplanerna vid Maren och Torekällberget genom att samrådstiden för detaljplanerna sammanfaller. Då kan de olika projekten vägas mot varandra.

Valet av lokalisering är inte enbart av intresse för enskilda fastighetsägare. Kommunen/stadsbyggnadsnämnden har som sin uppgift att bedöma vad som är det bästa för staden som helhet. Det vill säga samhällsplanering med ansvar och krav på en optimal helhetslösning. Det är en del av det ansvar som följer av att kommunen har planmonopol.

Fungerar demokratin, så har din uppfattning betydelse om den uppfattas som representativ för folkviljan.

En uppmaning till alla Södertäljebor, med engagemang för stadens bästa, är att engagera er under samrådsskedet för hotellprojekten. Gör din stämma hörd. Fungerar demokratin, så har din uppfattning betydelse om den uppfattas som representativ för folkviljan. Så skriv ett samrådsyttrande, ge demokratin en chans, ordet är fritt, deklarera din uppfattning. Oavsett åsikt.

Det vi gör nu har betydelse för framtiden i din stad.

Sten Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel