Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hotellet på Torekällberget borde underordna sig den bebyggelse som redan finns

För någon vecka sedan kunde vi i LT se en bild av den byggnad, som ägarna till tomten - Qetar AB - med kommunens goda minne föreslår ska ersätta den tidigare restaurangen på Torekällberget. Sedan 30 år närboende till Torekällberget och ofta besökare där kan jag kan jag bara konstatera att den känns mycket främmande i omgivningen: Två huskroppar, tre-fyra våningar höga, med en något lägre del mellan. Fasaderna domineras av vertikala fönsterband och taken avslutas utan utskjutande takfot. Föreslagen byggnad blir också betydligt större än sin föregångare, eftersom den ska innehålla 150-200 hotellrum med hög standard.

Tidigare under våren redovisade LT planerna för den nya stora och höga byggnad, som ska komma till vid Maren och som bland annat kommer att inrymma en hotelldel med 200 rum.

Anmäl text- och faktafel

Man undrar förstås var alla hotellgäster ska komma ifrån med tanke på att flera större hotell redan finns i staden: Quality Hotell Park, Scandic Södertälje, Scandic Skogshöjd för att nämna några. Sistnämnda ligger för övrigt bara ett stenkast från Torekällberget. Ok, visst vore det praktiskt för exempelvis gästande barnfamiljer att under sommarmånaderna kunna övernatta på eller i anslutning till Torekällbergets område för att kunna avnjuta attraktionerna grundligt. Av egen erfarenhet vet jag dock att familjer med framför allt mindre barn i första hand inte söker sig till de dyrare hotellalternativen, utan väljer billigare lösningar.

Torekällbergets friluftsmuseum har på ett mycket förtjänstfullt sätt genom åren samlat bebyggelse från 1800-talsstaden Södertälje. Självklart måste också den nya restaurangbyggnaden inordna sig i detta koncept. På idéskissen redovisas en huvudbyggnad, där undertecknad försökt utgå från något representativt 1800-talshus i stadscentrum, exempelvis den vackra och välskötta träbyggnaden från 1854 på Saltsjögatan.

Idéskissen bygger alltså på att man kompletterar med några nya byggnader i ”1800-talsanda”. Då det numera knappast finns några lämpliga byggnader kvar - att som på 1960-talet - flytta bort från stadscentrum, måste nya hus komma till.

Föreslagen huvudbyggnad vetter mot stadsparken och föreslås vara i två våningar plus inredd vindsvåning. Bottenvåningen avsätts för restaurang – varför inte med den ”Holmbergska matsalen” som inspiration - samt köks- och entréutrymmen. På de båda övre planen föreslås ett antal studentrum, som under sommarmånaderna kan fungera som övernattningsmöjlighet för friluftsmuseets besökare. En ny entré till stadsparken öppnas mitt för huvudbyggnaden. Närmast väderkvarnen finns två huskroppar, som liksom byggnaden närmast Camitzka trädgården också kan innehålla studentbostäder att använda som övernattningsrum sommartid.

Jag är förstås ute i sista minuten med mina tankar, men vill ändå föreslå kommunen att snarast ta upp en diskussion med Qetar AB om en radikal förändring av projektet: Kompletterande bebyggelse måste för allas vår trevnad anpassas till och underordna sig det som redan finns på Torekällberget. Det är ju 1800-talsmiljön i ”gamla Södertälje” vi förväntar oss att uppleva när vi kommer dit!

Och om nu hotelldelen över huvud taget behövs i anslutning till friluftsmuséet, måste det gå att hitta ett alternativt läge för denna, till exempel närmare den stora parkeringen vid Källgatan.

Erik Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel