Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hög tid att satsa på utbildningar som leder till jobb

Som en konsekvens av coronakrisen står Södertälje inför en tuff höst med växande arbetslöshet. Många kommer att varslas och förlora sina jobb. Som åtgärd måste kommunen nu satsa på korta utbildningar inom branscher, som likt bygg- och anläggningsbranschen, leder till jobb.

Av Byggföretagens medlemmar tackar tre av fem nej till uppdrag på grund av kompetensbrist. Samtidigt erbjuds kommunerna statliga medel för att snabbt utbilda yrkesarbetare som murare, golvläggare och väg- och anläggningsarbetare. Nu behöver Södertälje agera!

För att snabbt kunna skola om arbetstagare har regeringen infört extra statsbidrag som till 100 procent ska finansiera alla kommunala platser inom regionalt yrkesvux – gymnasium för vuxna – under 2020. Därför är det nu hög tid att våra kommunpolitiker tar till vara på denna möjlighet och satsar på vuxenutbildningar inom vår bransch som leder till jobb.

Kompetensbristen begränsar byggföretagens möjlighet att utföra uppdragen.

Kommande stora samhällskritiska investeringar genererar många arbetstillfällen, men kompetensbristen begränsar byggföretagens möjlighet att utföra uppdragen. En ny undersökning visar att 79 procent av Byggföretagens medlemmar tycker att det är svårt att rekrytera och cirka 60 procent av medlemsföretagen måste tacka nej till uppdrag på grund av kompetensbrist. Samtidigt saknas det utbildningar till våra efterfrågade yrken.

Vi på bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen står redo att samarbeta med kommunen. Vi har jobben och kommunpolitikerna makten att tillsätta utbildningar som leder dit. Låt oss ta vara på denna chans och skapa möjligheter till jobb och en ljusare framtid för Södertälje.

Vi önskar att kommunen:

• Tar vara på det statliga stödet som staten erbjuder under 2020 – att finansiera alla yrkesvuxutbildningar till 100 procent.

• Låter arbetsmarknadens efterfrågan styra vilka yrkesutbildningar kommunen satsar på.

• Samarbetar med oss som har direkt insyn i bygg- och anläggningsbranschen, där framtidsjobben finns.

Kristin Andersson

regionchef Byggföretagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel