Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Hemvårdarnas rop på hjälp måste hörsammas

Personal i kommunala hemtjänsten i Järna utsätter sig själva och sina brukare dagligen för livsfara. De vi har talat med vittnar om otillräcklig skyddsutrustning och avsaknad av möjlighet att testas för covid-19.

Hur är det möjligt att personal inom sjukvården och äldreomsorgen testas, men inte hemvårdare som besöker äldre och sjuka människor i deras hem.

En av de anställda säger att: ”Ansvaret ligger hos våra beslutsfattare som ej lyssnar på oss. Det är inte meningen att vi ska vårda i ohållbara situationer där vi utsätter oss själva och brukarna för fara. Att vi ska ha tillgång till ordentlig skyddsutrustning är en självklarhet, men tyvärr är det inte så i dag”.

Nu använder personalen endast ett engångsmunskydd som de måste ha hela dagen, trots flertal besök på olika adresser med konstaterade coronafall bland personal och brukare. I slutet av dagen slängs dessa i närmaste papperskorg. Det finns inga rutiner på hur använd skyddsutrustning ska kasseras på ett säkert sätt.

Upprepade gånger har man krävt ordentlig skyddsutrustning men kraven har inte hörsammats.

Personal vi har talat med känner en stor frustration över att man inte tar deras oro på allvar. Upprepade gånger har man krävt ordentlig skyddsutrustning men kraven har inte hörsammats. Vidare beskriver man en rädsla för att bli allvarligt sjuk när man utför sina arbetsuppgifter.

Det är oacceptabelt att inte Södertälje kommun skyddar sina anställda och brukare bättre. Någon måste kliva in och ta ett ansvar över hemvårdarnas och brukarnas situation.

Det är dags att se över arbetssituationen på våra hemtjänster runt om i kommunen.

Realistpartiet kommer att driva på för att hemvårdarna i Järna och andra liknande verksamheter ska förses med ordentlig skyddsutrustning , samt beredas möjlighet att testas för covid-19. Allt för att säkerställa att smittad personal ej kommer i kontakt med brukarna och vice versa.

Simon Isso

Realistpartiet, ledamot i kommunfullmäktige

Harri Salminen

Realistpartiet, ledamot i socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel