Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Helt rätt att bredda kajen och fräscha upp runt Maren

 
Hotellplanerna vid Maren
Visa alla artiklar

Efter att man tagit beslut om ett program för stadskärnans utveckling i 2010 så började Södertälje kommun utreda olika delområden som utpekats i det programarbetet. En av dessa utredningar utmynnade i att man sommaren 2016 hade tagit fram ett program för en utveckling av hela strandområdet runt Inre Maren.

Programmet innehöll förstärkta promenader och bryggor, flera nya parkanläggningar (bland annat en fiskepark och en vinterträdgård), en ny (seglingsbar) Marenbro, nya planteringar och träd samt ett ambitiöst belysningprogram för att höja attraktiviteten på området även kvällstid. Ett av förslagen var att bredda den norra kajen med en sittgradäng ned mot vattnet för att ge Södertäljeborna en bra plats att sitta och njuta av Maren på, för att möjliggöra större folksamlingar och event, och för att förstärka det öst-västliga stråket över Marenplan.

Det här var över två år innan den så kallade McDonald's-tomten såldes till Stadsrum och de i sin tur började planera för ett hotell på den fastigheten. Men när man nu i samband med det projektet på allvar böjar att implementera idéerna i programmet från 2016 så har inte reaktionerna låtit vänta på sig.

Lite yrvaket försöker vissa nu piska upp lite skön krigsstämning genom att jämföra de sittgradängen vid vattnet med det gamla Londonförslaget – där över halva Maren skulle fyllas igen för ett köpcentrum och stränderna hårdexploateras med bostäder. Om man bortser från det uppenbart orimliga i den jämförelsen verkar kärnan i kritiken vara denna: Några utsocknes investerare ska inte tro att de kan komma här och kräva att vi ska ändra på något för att de vill det.

Breddningen av kajen är något som vi Södertäljebor själva, genom våra representanter i stadshuset, har beslutat om.

Problemet med den argumentationen är dock, som vi ser ovan, att den inte är sann. Det är inte Stadsrum som har krävt det ena eller det andra av kommunen. Breddningen av kajen är något som vi Södertäljebor själva, genom våra representanter i stadshuset, har beslutat om. Ska man kritisera det så bör man givetvis göra det utifrån de resonemang som beslutet fattades på – de resonemangen håller än idag.

Området runt Maren är i stort behov av upprustning. Det är inte bara ofräscht och dålig kvalitet på ytbeläggningar, gångvägar och publika platser; det är rent konstruktivt ohållbart. Kajerna sjunker och kommer förr eller senare rasa ut ur vattnet. Redan i dag har vi restriktioner på hur många Södertäljebor som kan samlas där för att glädjas åt att ha en sån plats mitt i staden. Vi behöver fortsatt planera för större flöden av människor över Marenplan.

Att kommunen nu vid planeringen av norra kajen fortsatt studerar möjligheten till nya trädplanteringar, uteserveringar, ett bra publikt flöde, bra sittplatser och en trapp ned till vattnet i bästa söderläge är inte konstigt. Det vore tvärtom skandal om de inte gjorde det.

Erik Werner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel