Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Har Ygeman gett upp om bredband till alla?

Nyligen talade digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) om målet att nå 95 procent av befolkningen senast 2020 som ”rökt”. Vi som arbetar hårt med att ansluta hushåll och företag runtom i landet, är nu oroade att ministern är beredd att tulla på de nationella bredbandsmålen och ge landsbygden sämre förutsättningar till utveckling.

Anmäl text- och faktafel

Enligt bredbandsstatistiken har nio av tio hushåll i länet tillgång till snabbt bredband via fiber, vilket ger intrycket att målet nästan är i hamn. Men bakom de där sista procenten gömmer sig de mest utmanande delarna av landsbygden med långa sträckor mellan fastigheterna.

Hur kunde det bli så att det mål som länge kändes så nära plötsligt beskrivs som fjärran? Vi menar att det beror på att fiberutbyggnaden har saknat tillräcklig koordinering och offentlig styrning.

Nu är vi oroliga för att det senaste årets inbromsning ska leda till att Ygeman väljer att justera ner bredbandsmålen, som säger att 95 procent av befolkningen ska ha 100 Mbit/s senast 2020 och att 98 procent av befolkningen ska ha 1 Gbit/s senast 2025. Vi är övertygade om att bredbandsmålen går att nå och efterfrågar därför:

Att regeringen avsätter ytterligare stöd till bredbandsutbyggnad. Enligt både branschbedömningar och statistik från Post- och telestyrelsen kommer det behövas 3–4 miljarder kronor per år för att nå de nationella målen till 2025.

Att offentliga aktörer och lokala byalag, med fokus på samhällsnytta, ges det stöd de behöver för att fortsätta bidra till utbyggnaden. Vi håller med Post- och telestyrelsen som i sitt förslag inför nästa bredbandsstöd vill se större inslag av offentlig styrning till vilka områden i Sverige pengarna hamnar. Men det får inte bli på bekostnad av att kommuner eller föreningar inte kan fortsätta bygga nät som gagnar hela samhället. Stödet måste utformas så att stadsnät och byanät kan ta del av kommande stödprogram på lika villkor.

Slutligen vill vi poängtera att frågan om bredbandsutbyggnaden på landsbygden inte är en fråga som enbart berör de som bor utanför tätorter. Myndigheter, regioner och kommuner men även näringslivet är beroende av att kunna nå sina invånare och kunder för att lyckas med sin digitaliseringsomställning. Att säkerställa likvärdig tillgång till en snabb och framtidssäker uppkoppling är därför inte ett särintresse utan avgörande för Sveriges fortsatta digitalisering.

Mikael Ek

vd på Svenska Stadsnätsföreningen

Anna Johansson

Projektledare Byanätsforum

Tommy Nilsson

Projektledare Byanätsforum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel