Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gör Södertälje attraktivt – inte till en dålig imitation

Stadskärnan ska förtätas. Man ser redan resultat från denna politik: Bruna huset på torget som raderar ut Rådhuset och skymmer sikten över kanalen. Höghuset på Orionkullen som kommer att gömma Gamla flickskolan bakom sin glas- och betongfasad. Nu tar politikerna ytterligare ett jättekliv mot förtätning och förfulning av staden.

Anmäl text- och faktafel

Ett 21-våningars höghus ska byggas på tomten bakom Metrohuset, där Stadium låg tidigare. Ett annat med upp till 16 våningar ska resas bakom gamla polishuset och i Astrabacken ska ett 30-våningshus byggas. Det fjärde höghuset, som är på gång, ska fylla McDonald's-tomten och bli hotell med 16 våningar. Höghusen riskerar att lägga stora delar av staden i solskugga.

Så har det blivit i Hagastaden, som förbinder Solna och Stockholm, där man förtätat med ett antal höghus. Owe Swensson, en av arkitekterna i projektet, säger i Svenska Dagbladet när han ser resultatet: ”Barnen som ska bo här får betala ett högt pris” och ”Det är en täthet som inte är rimlig i vårt klimat och de solvärden vi har”.

Tanken bakom förtätning med höghus i Södertälje är att staden ska bli mer attraktiv och livfull. En tanke som saknar all relevans. Staden lever inte upp bara för att det kommer 1 000 nya boende. Vi behöver i stället 100 000 besökare - inte minst Södertäljebor som bor utanför stadskärnan. En mer levande stad får man genom att locka besökare med möjligheter till upplevelser och en attraktiv kommersiell miljö.

Läs Tomas Karlsson: Svårt att invända mot höghuset på Garvaregatan

Marenområdet är en utmärkt plats för detta. Man kan fylla området med attraktioner i form av handelsbodar, kaféer och små matstånd där en barnfamilj kan äta utan att ruinera sig. Öppnar man upp för fritidsbåtar så ökar attraktionskraften. Likaså med en centralt belägen biograf. Det finns många goda exempel att lära av, som Nyköping, Nynäshamn, Askersund och Trosa med flera vattennära städer, som har en glädjefull stadsmiljö och ett sprudlande turistliv.

En annan förutsättning för besök i staden är möjligheterna till parkering. Här lever politikerna i en naiv drömvärld

På parkeringen utanför Hebbevillan skulle man kunna skapa en park med aktiviteter för barnfamiljer. Där vill politikerna i stället bygga hus som kan innebära det definitiva slutet på Gamla flickskolan som blickfång och i värsta fall åstadkomma ännu fler skador på skolan än de som Orionbygget redan medfört. Likaså stängs kanalutsikten från centrum.

En annan förutsättning för besök i staden är möjligheterna till parkering. Här lever politikerna i en naiv drömvärld, nämligen att kollektivtrafik och cyklande ska leda till fler besökare. När Ronnabon eller Hölöbon vill handla och sätter sig i bilen är det lättare att fortsätta till Kungens kurva än att söka efter en dyr parkeringsplats i Södertälje centrum.

Läs ytterligare debattinlägg: Behövs höghus med 21 våningar för en levande stadskärna?

Jag tror inte Södertäljeborna vill ha fler misslyckade byggprojekt. Minnena från rivningsraseriet på 1960-talet och förslaget om att fylla igen Maren förskräcker. Och nu har det alltså inte börjat bra med bruna huset och Orionbygget.

Står alla partier verkligen bakom förtätning och höghusbyggen i stadskärnan som också innebär att staden kommer att vara som en stor byggarbetsplats de kommande tio åren?

De borde fördjupa diskussionen med medborgarna och redovisa konsekvenserna av samtliga byggplaner i centrum.

Det duger heller inte att genomföra en remiss och ett samrådsmöte under sommaren. Remissvaren om höghuset på Garvaregatan kom endast från myndigheter, som inte har någon som helst koppling till Södertälje och på samrådsmötet dök bara tio Södertäljebor upp.

Ska stadens utveckling stå i samklang med dess unika historia och karaktär eller bli en dålig imitation av en storstad?

Ulf Sarlén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel