Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: God sund kristendom är något gott i alla tider

När jag läser i Länstidningen om skjutningar och mord på tre dygn i oktober i Södertälje, så kan jag inte annat än fråga mig: Är det ingen som vågar säga det: många av vårt samhälles problem och utmaningar skulle försvinna om sund, god kristendom kom tillbaka till det här landet.

God, sund kristendom har genom historien förvandlat människor, samhällen och länder. God, sund kristendom avskaffade faderns rätt att döda oönskade barn i romarriket. God, sund kristendom avskaffade seden att avliva gamlingar och sjuka genom så kallad ättestupa på medeltiden. God, sund kristendom var med om att förbjuda änkebränningen i Indien. God, sund kristendom var med om att få ett stopp på slavhandel i de engelska kolonierna och i det muslimska Östafrika. God, sund kristendom ligger i framkant i dag i att hjälpa alkohol- och narkotikamissbrukare.

Så om god, sund kristendom kom tillbaka till Sverige, från skolsalar till mediavärld, så skulle vi garanterat få ett helt annat Sverige.

Då skulle antalet ungdomar som mår psykiskt dåligt gå ner. Då skulle drogmissbruket gå ner. Då skulle familjerna hållas mer intakta. Då skulle polis, vaktbolag och sjukvårdspersonal få mycket mindre att göra.

God, sund kristendom har gjort väldigt mycket gott i historien – betongateism har gjort väldigt mycket ont i historien.

Ja, men kristendomen har inte bara gjort gott genom historien, invänder någon. Det är sant. Det har funnits människor som använt det goda kristna namnet. Fast på samma sätt som det har funnits dåliga kristna har det också funnits dåliga moderater, dåliga socialdemokrater, dåliga vegetarianer, dåliga älgjägare, dåliga djurgårdare.

Men god, sund kristendom har gjort väldigt mycket gott i historien – betongateism har gjort väldigt mycket ont i historien.

Den kände ateisten Richard Dawkins skrev för några år sedan i tidningen ”The Times”: ”Vad jag vet finns det inga kristna som spränger hus. Jag känner inte heller till några kristna självmordsbombare. Jag känner inte till något större kristet samfund som anser att avfällighet ska bestraffas med döden. Jag har blandade känslor inför kristendomens nedgång, på så sätt att kristendomen kan vara en skyddsmur mot någonting värre.”

Carl-Erik Sahlberg

präst, docent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel