Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Genomför en kultur- och fritidsundersökning bland Södertäljes invånare

Under de senaste åren har vissa kulturinstitutioner haft förmånen att verka med närmast villkorslösa förmåner som finansieras via skattemedel.

Vi Moderater anser att det inte är förenligt med god och sund ekonomisk hushållning samt skadligt för kulturarbetare och institutioner att tvingas till en beroendesituation där deras framtida existens bygger på att de ska tillfredsställa de styrande politikernas agenda i sin konstnärliga utövning. Effekten av detta leder till en likriktighet snarare än en mångfald av konstnärliga uttryck.

I verksamhetsplaneringen är det ytterst viktigt att hörsamma Södertäljebornas önskemål och prioriteringar när det gäller kultur- och fritidsverksamheten. Därför är det fullt motiverat och till och med förpliktigande att kultur- och fritidskontoret planerar verksamheten utifrån medborgarnas behov, önskemål och prioriteringar. Moderaterna föreslog i Mål & Budget 2021 att se över möjligheterna till flertalet reformer inom nämndens verksamhetsområden för att frigöra kulturen på bästa möjliga sätt. Till exempel genom kundvalssystem med kulturcheck som skulle underlätta tillgången till kulturen för alla. Ett välbeprövat system som fått mycket goda resultat i exempelvis Nacka kommun.

Moderaterna väckte ett nämndinitiativ som föreslår att kultur- och fritidsnämnden planerar och genomför en undersökning bland Södertäljes invånare som verkligen speglar invånarnas intressen. Resultatet av undersökningen ska ligga till grund för en god planering och sunda beslut i paritet med medborgarnas intressen och vad de vill att deras skattemedel ska gå till.

Effekten kommer således kunna leda till att vissa verksamheter kommer att behöva befrias från att vara beroende av kommunala medel och kan blomma ut och utvecklas utifrån sin fulla potential. Även andra institutioner som exempelvis scenkonsten kan komma att slippa bära bördan att politisera sin konstform utifrån rådande styres politiska agenda.

Saad Said (M)

(M) kultur- och fritidsnämnden

ledamot 2:e vice ordförande

Joakim Lindberg

Ersättande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel