Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Genmodifierade grödor är ogräs

Raps och vete är ogräs när de kommer upp året efter att de odlats på ett fält genom att skördespill hamnar på marken och gror. Svinmålla och kirskål som vi idag betraktar som ogräs rent allmänt importerades från början som kulturgröda. Detsamma gäller parkslide och en del andra arter som idag betraktas som invasiva och mycket besvärliga. Ordet ”ogräs” har helt enkelt ingen annan definition än att vara något som någon inte vill ha på en viss plats - oavsett orsak. 

Hur ”besvärligt” ett ogräs är handlar mycket om hur svårt det är att bli av med - och en avgörande egenskap är hur svårt det är att skilja ogräset från den gröda man vill ha på platsen. En flerårig växt blir aldrig något riktigt svårt ogräs när man odlar ettåriga grödor - och ett ettårigt ogräs blir inte på riktigt besvärligt i en flerårig gröda. Ett typiskt besvärligt ogräs är flyghavre i en havreodling och även i annan odling av spannmål. Flyghavren är liksom spannmålen ett gräs och har många likadana egenskaper, vilket gör den svår att bekämpa mekaniskt, men även kemiskt. Det finns medel som dödar andra växter och skonar gräs, men inga medel som dödar flyghavre och skonar den vanliga havren. Lyckligtvis går det bra att skilja ut den för hand eftersom den ser lite annorlunda ut och sticker upp lite högre än grödan. När det gäller flyghavre finns till och med en lagstadgad plikt för den som fått in flyghavre att bekämpa den, eftersom det finns en risk att flyghavren sprider sig från en infekterad åker till grannar.

Det rimliga vore att den som tjänar pengar på att sprida genmodifierade grödor också bär det ekonomiska ansvaret för skador som orsakas odlare som inte vill ha in detta

Värre är det då med genmodifierad raps som ogräs i vanlig raps. Det går inte att skilja alls - inte förrän i analys efter skörden - och då är det för sent. För en ekologisk odlare av raps innebär infektion med genmodifierad raps att grödan blir underkänd, vilket får allvarliga ekonomiska konsekvenser. Och i det här fallet är det inte den som är ansvarig för att sprida ogräset som får bära ansvaret - utan helt och hållet den som drabbas. Den här dynamiken har gjort att det blivit omöjligt att odla vissa grödor ekologiskt i stora områden i USA, Kanada och en del andra länder. Detta hänger alltså på fel i ansvarsfördelningen som regleras i lag. Det rimliga vore att den som tjänar pengar på att sprida genmodifierade grödor också bär det ekonomiska ansvaret för skador som orsakas odlare som inte vill ha in detta. Men så ser inte rättssystemet ut kring genmodifierade grödor. Tvärtom! Genmodifierade grödor skyddas genom patenträttigheter, vilket gör att förädlare har bättre vinst på en genmodifierad sort än på en konventionellt förädlad sort. Den konventionella sorten kan nämligen förökas genom att odlaren tar undan en del av skörden till utsäde. Den genmodifierade sorten gör odlaren beroende av förädlingsföretaget som kan ta ut vinster varje år på försäljning av utsäde. 

Den dag lagstiftning och regelverk placerar det ekonomiska ansvaret på ett sådant sätt att den som gör vinster på genmodifiering också bär ansvaret - så finns förutsättningar att genmodifiering kan bli något bra. 

Det är bara det problemet att vi idag är mycket långt ifrån en klok ansvarsfördelning - både globalt och i Sverige. Den aktuella globala maktsituationen med populistiska ledare som stärker sina positioner på bekostnad av transparens gör att jag har svårt att se hur det här skall rättas till på ett tillförlitligt sätt.

Det betyder att jag betraktar genmodifierade grödor som ogräs - som bör bekämpas med till buds stående medel. 

Hans von Essen

Agronom, Järna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel