Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Gärna en fortsättning på januariavtalet 2022

En fras som Stefan Löfven (S) upprepade under valrörelsen var, att en socialdemokratisk regering skulle föra den utsträckta handens politik. Det var inget tomt prat. Strävandena, sedan han blev statsminister 2014, har varit att inte skapa onödiga motsättningar mellan intressegrupper, som företräder arbetskraft och kapital.

Löfvens målsättning har hela tiden varit och är, att leda en regering, hela nationens regering, som för grupperingarna närmare varandra och därigenom vinner uppskattning och stöd från alla håll i vårt samhälle.

Den utsträckta handen har både blivit hyllad och förminskad. Men det är tvivelsutan så att svenska folket vill se blocköverskridande överenskommelser.

Koalitionsregering, i någon form, är det enda realistiska alternativet för att stänga ute högerpopulistiska partier från regeringsmakten.

Strukturförändringar har påverkat socialdemokratin på ett märkbart sätt. Det gäller bland annat den minskade industrisysselsättningen, urbaniseringen – förflyttning från landsbygd till stad – samt klimatomställningen.

Vidare medför globaliseringen, att näringslivet möter ökad konkurrens såväl på den inhemska marknaden som på exportmarknaden. Detta ställer krav på att svenskt näringsliv ligger i framkant vad gäller förnyelse och innovationer. Våra produkter ska vara konkurrenskraftiga i pris men framförallt vad gäller hög kvalitet.

Med vilka partier bör S samarbeta?

En del riksdagspartier på vänster- och högerkanten bagatelliserar det nödvändiga i att se helheten i landets ekonomiska uppbyggnad. Statens ekonomi innehåller, liksom alla resultaträkningar, två sidor – en inkomst- och en utgiftssida.

Statsbudgetens inkomstsida består av flera inkomsthuvudgrupper. Den absolut största av dessa är skatter, som hushållen och företagen betalar in.

Det är svårt att sia, speciellt om framtiden. Men jag ser gärna en ny kompromiss mellan partierna, som liknar Januariavtalet, efter nästa val 2022.

Statsbudgetens utgiftssida omfattar utgiftsområden som rymmer olika anslag. Till exempel utgifter för alla myndigheter och olika typer av transfereringar, som sjukpenning och arbetslöshetskassa.

Dessa bådar sidor ska i huvudsak balansera. Med andra ord. Önskemål om höjd arbetslöshetskassa ska motiveras med hur det ska finansieras. Å andra sidan ska krav på lägre sjukpenning motiveras med en analys varför en sådan åtgärd bör genomföras. Det ska vara ordning och reda i statens finanser.

Väljarna ha gjort Socialdemokraterna till det i särklass största partiet. Men inget parti kan leda Sverige ensamt. Den som vill förbättra Sverige måste samla många goda krafter och göra det tillsammans. Därför är i dagsläget socialliberala partier naturliga samarbetspartners för Socialdemokraterna för att få till majoritet i riksdagen.

I denna anda skapades Januariavtalet mellan mittenpartierna (S, MP, C, L). Det så kallade 73-punktsprogrammet.

Det är svårt att sia, speciellt om framtiden. Men jag ser gärna en ny kompromiss mellan partierna, som liknar Januariavtalet, efter nästa val 2022.

För oss socialdemokrater finns dock ett övergripande villkor. Det är att en överenskommelse ska innehålla en tydlig fördelningspolitisk profil.

Arnold Andersson (S)

Socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel