Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förstör inte Maren – bygg hotellet på Lunas rivningstomt

Det är med sorg och förskräckelse jag följer utvecklingen av och planerna för Södertäljes bebyggelse. Jag är född på 1950-talet och uppvuxen här, är således väl förtrogen med staden och dess historia.

Södertälje har i likhet med många andra städer genomgått stora förändringar, inte minst på 1960-talet. Somliga misstag gjordes redan då – som när man förvandlade Oxbacksgatan till en genomfartsled rakt genom staden, och den alltför genomgripande rivningen av Storgatan, numera gågatan.

Nu ser jag med förtvivlan hur nya misstag begåtts, och flera nya står på tur. Några av Södertäljes dyrbara och oersättliga tillgångar har alltid varit närheten till vatten och naturen.

Vattenkontakten vid torget, bakom rådhuset har nu täppts igen av ett brutalt nybygge vid namn Grand Central. Orionkullen är ett minne blott då man gröpt ur den och där placerat ytterligare ett brutalt nybygge som skymmer den lilla skärva som återstår av Flickskoleområdet.

Färgsättningen på de två huskomplexen är hämtade från helvetet, utan någon ambition att harmoniera med omgivande byggnader.

Jag är absolut inte emot utveckling och nytänk, är vidöppen för kreativa spännande idéer – som exempelvis det nybyggda kvarteret norr om Tom Tit där man lyckats foga in ett stort huskomplex i gamla kvarter och samtidigt visat hänsyn och refererat till gammal bebyggelse i omgivningen.

Nu står vi inför planerna gällande Marenplan och Torekällberget. Hur kan man ens tänka tanken att bygga ett skyhögt hotell på ett markområde som är så instabilt att Södertälje Kammarkör avråtts från att sjunga in våren där på Valborgsmässoaftnarna?

Projektet kommer att förminska Marens oskattbara vattenyta

Projektledaren för hotellbygget försäkrar på lokal-tv att hotellet kommer att vara oss Södertäljebor till stor glädje och komma att betraktas som vårt gemensamma vardagsrum.

Jag har ett vardagsrum, tack så mycket!

Projektet kommer att förminska Marens oskattbara vattenyta, området omkring kommer tas i anspråk på ett sätt som på intet sätt gagnar oss Södertäljebor och vyn in mot staden söderifrån förfulas.

Bygg hotellet på Lunas rivningstomt. Flytta bibliotek konsthall och annan kulturell verksamhet till Marenplan i en spännande levande byggnad anpassad till de förutsättningar som gäller. Ta bort gångbron och släpp in småbåtarna i Maren.

Ett hotell på Torekällberget är otänkbart. Det är så hårresande förfärligt att Södertäljes vackraste utsiktsplats ska trängas med detta brutalt vulgära och omfångsrika byggnadskomplex som inte för ett ögonblick haft omgivande miljö för ögonen.

Att referera till stadens svunna badhusepok syns mig långsökt och bara ett okunnigt försök att söka godkännande för idén. Torekällberget är Södertäljebornas gemensamma rekreationsområde, lika viktigt för barn som för vuxna. Här strövar vi omkring, nära djur natur och vår historia. En rikedom att värna och vara rädd om.

Varför har inte Södertälje en stadsarkitekt? Varför har vi inget skönhetsråd?

Vilka har, i stället för en stadsarkitekt det samlade helhetsansvaret, yrkeskunskapen och kompetensen att fatta dessa viktiga oåterkalleliga beslut?

Var finns det estetiska ögat gällande färg form och utförande?

Cecilia Björkman Borneland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel