Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förskolor och skolor drabbas hårt av besparingar – använd välfärdsmiljonerna rätt

Det sveper en stor besparingsvåg över förskolor och skolor i Botkyrka, Huddinge, Södertälje och Nykvarn som leder till att redan hårt prövade lärare och skolledare får allt större arbetsbelastning, vilket i sin tur drabbar barns och elevers trygghet och studieresultat.

Frågorna varje förälder och medborgare bör ställa sig är: Är 30 barn/elever och en lärare per klass rimligt? Ska stöd till elever i behov av särskilt stöd och elevhälsan minska för att politiker som styr anser att budgeten är viktigare än behov och kvalitet? Går det att över huvud taget att spara mer på förskolan och skolan?

Nej, säger Lärarförbundet i Botkyrka, Huddinge och Södertälje/Nykvarn.

I Södertälje, som sades bli fredat från besparingskrav, signaleras från förskolor och skolor om kommande besparingar och nedskärningar på personal.

Förskolan och skolan i våra kommuner är mer pressade än någonsin. De besparingar som de styrande kommunpolitikerna beslutat om i Nykvarn och Botkyrka och sedan flera år i Huddinge, märks nu tydligt bland lärare och skolledare.

I Södertälje, som sades bli fredat från besparingskrav, signaleras från förskolor och skolor om kommande besparingar och nedskärningar på personal.

Läs också: Blombackaskolan tappar elever – måste skära ner på personal

Nedskärningarna riskerar att medföra större klasser, ökad arbetsbelastning för lärare och skolledare, fler sjuka lärare och skolledare, indraget stöd till elever i behov av särskilt stöd och minskade elevhälsoteam i alla våra kommuner.

De mest utsatta eleverna drabbas hårdast genom att de inte får det stöd de har rätt till enligt skollagen. Kunskapsresultaten dras isär och likvärdigheten minskar. Det drabbar enskilda individer särskilt hårt men är på sikt även en förlust för hela vårt samhälle. Utbildade, legitimerade kollegor är attraktivt och en viktig och avgörande faktor för att både bibehålla och rekrytera lärare.

Den nedskärningsvåg som sprider sig i Huddinge, Botkyrka, Södertälje och Nykvarn är helt oacceptabel!

Lärarförbundet kräver att de styrande kommunpolitikerna tar sitt ansvar och att de välfärdsmiljoner som regeringen tilldelar samtliga kommuner satsas på barn och unga för att säkerställa att Botkyrka, Huddinge, Södertälje och Nykvarn följer skollagen.

Mirlinda Quranolli

ordförande Lärarförbundet Botkyrka

Annika Karlsson Norrstad

ordförande Lärarförbundet Huddinge

Jaana Lundqvist

ordförande Lärarförbundet Södertälje/Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel