Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förhindra social dumpning och arbetslivskriminalitet

Den fria rörligheten och utvidgningen av EU har lett till att människor från hela Europa söker sig till Sverige för att arbeta. En utmaning har länge varit att garantera likvärdiga villkor och kollektivavtalsenliga löner. Utländska arbetstagare exploateras och utnyttjas av oseriösa aktörer som på grund av otillräcklig reglering tillåts verka på svensk arbetsmarknad.

Det är dags för kraftfulla åtgärder för att förhindra social dumpning och arbetslivskriminalitet.

En del åtgärder har redan vidtagits. Under 2017 upphävde den socialdemokratiskt ledda regeringen lex Laval. Det har gjort att svenska fackförbund nu kan vidta stridsåtgärder mot företag med utländsk arbetskraft som saknar kollektivavtal. I dag krävs också att utländska arbetsgivare med personal i Sverige registreras hos Skatteverket och betalar arbetsgivaravgift.

Därtill har Arbetsmiljöverket uppdragits att använda krafttag mot företag som bryter mot arbetsmiljöreglerna och skor sig på olagliga konkurrensfördelar. I den myndighetsgemensamma insats som verket leder där bland annat Polismyndigheten, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten ingår, har det hittills i år genomförts 1210 tillslag, att jämföra med 166 tillslag 2017.

Högerns låga profil gjorde att utvecklingen eskalerade och att Sverige halkade efter i arbetet mot brottsligheten på arbetsmarknaden.

Fackförbunden ålades länge ansvaret att själva upprätthålla den svenska modellen – en omöjlig kamp för facken att driva – som en följd av bristen på handlingskraft hos den tidigare högerledda regeringen. Högerns låga profil gjorde att utvecklingen eskalerade och att Sverige halkade efter i arbetet mot brottsligheten på arbetsmarknaden.

Detta tvingas Socialdemokraterna nu ta ansvar för. Vi ser att människohandel, missbruk av utländsk arbetskraft och hänsynslöst utnyttjade av papperslösa är allt vanligare företeelser inom branscher som bygg och städ. Utmaningen växer och mer måste till.

• För det första krävs nya bestämmelser för att motverka missbruk av F-skattesystemet samt förstärkta möjligheter att återkalla F-skatt vid fusk.

• För det andra bör utländska företag utan fast driftställe i Sverige som hyr personal kortare tid betala skatt från första dagen arbetet påbörjas.

• För det tredje måste det vid offentliga upphandlingar ställas krav på schyssta arbetsvillkor, lägst i nivå med kollektivavtal, och genomföras regelbundna kontroller för att säkra avtalens efterlevnad.

• Det behövs också bättre kontroll av att regelverket för arbetskraftsinvandring efterlevs för att minska exploateringen av arbetstagare och förhindra människohandel.

• Slutligen behövs ett bättre samarbete och informationsutbyte mellan myndigheterna. Utan det kommer vi inte åt den systematisk kriminaliteten på arbetsplatserna. Sekretessbestämmelser mellan och inom myndigheterna måste ses över – det får inte hindra viktigt informationsutbyte som är avgörande för att stävja kriminaliteten.

Hela samhället mår bra av att vi bekämpar brottslighet och av att sund konkurrens råder. Vi är beredda att göra vad som krävs.

Leif Nysmed (S)

riksdagsledamot, Huddinge

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot, Södertälje

Serkan Köse (S)

riksdagsledamot, Botkyrka

Helene Hellmark-Knutsson (S)

riksdagsledamot, Järfälla

Azadeh Rojhan Gustafsson (S)

riksdagsledamot, Upplands Väsby

Lawen Redar (S)

riksdagsledamot, Stockholm

Tomas Kullberg

ordförande Byggnads Stockholm-Gotland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel