Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förbered för en kommunal arbetsförmedling

I Södertälje finns stora problem med arbetslöshet som främst drabbar enskilda människors livssituation. Andelen arbetslösa i Södertälje är väsentligt högre än i riket och länet. Jämfört med riks- och länssnittet är därför andelen personer med långvarigt ekonomiskt bistånd nästan dubbelt så hög.

Den socialdemokratiska regeringen har beslutat att kärnverksamheten (att sammanföra arbetssökande och arbetsgivare, den så kallade matchningen) på arbetsförmedlingen ska skötas av privata aktörer. Dessutom har arbetsförmedlingen fått minskade resurser – kontor läggs ner och stora grupper personal har varslats om uppsägning. En förödelse för arbetssökande och företag och detta sker dessutom i en tid med vikande konjunktur. En mycket äventyrlig och borgerlig politik som varje genuin socialdemokrat måste rysa över.

Vänsterpartiet säger nej till privatiseringen. Vänsterpartiet tror inte på marknadslösningar för viktiga funktioner inom välfärden som skola, vård, omsorg och nu även arbetsförmedling. Vänsterpartiet håller fast vid sin kritik mot vinster inom välfärden. Privatiseringen ska ske enligt Lov, lagen om valfrihetssystem, alltså att alla aktörer som uppfyller vissa kriterier får bli utförare.

Vänsterpartiet vill att kommunen ska skaffa sig möjlighet att bedriva arbetsförmedling i Södertälje finansierat med statliga medel.

Vi minns hur det gick när hemtjänsten drevs enligt Lov i Södertälje. Kriminella gjorde snabba pengar på oseriös verksamhet och skapade kaos i hemtjänsten. En effekt av denna marknadslösning kan bli att långtidsarbetslösa Södertäljebor riskerar att bli utan stöd som en icke lönsam grupp när privata aktörer ska sköta matchningen.

Reformeringen av arbetsförmedlingen ska vara klar 2021. Och regeringen ska utreda om och hur kommunerna kan bli en aktör i arbetsmarknadspolitiken. Vänsterpartiet vill att kommunen ska skaffa sig möjlighet att bedriva arbetsförmedling i Södertälje finansierat med statliga medel.

Frågan behöver utredas inom socialnämnden som har ansvaret för arbetsmarknadsfrågorna inom ramen för budgeten 2020 och en planering göras med målet att starta en kommunal arbetsförmedling med statlig finansiering.

Ale Friberg

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel