Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Förändrad alkoholpolicy kan göra centrum mer attraktivt

De senaste åren har vi kunnat se hur centrumdöden har blivit allt mer märkbar i Södertälje. Hur vi politiker idag väljer att hantera denna fråga kommer att ha avgörande betydelse för vilket centrum kommande generationer kommer att få. Det handlar helt enkelt om ifall vi vill göra vad vi kan för att blåsa liv i Södertälje centrum eller om vi vill låta det sakta dö.

I en tid när näthandeln får många att inte bege sig till centrum för att spendera sina pengar måste vi komma på nya sätt att locka folka att vilja vistas där. Nu när detaljplanen som bland annat omfattar Lotsudden är ute på granskning är det ett lysande tillfälle att ta vara på detta fantastiska läge. Rätt hanterat skulle denna process inte bara kunna rädda centrum utan även kunna utveckla det till något nytt.

För det första anser vi att kommunen bör ta med i detaljplanen att möjliggöra för restaurangverksamhet i denna oas. Vi skulle då kunna få fler företagare inom en bransch som är en av de vanligaste för många unga att få sitt allra första jobb.

För det andra tycker vi att Södertälje borde titta på hur andra kommuner tar vara på sina centrala parker. Därför borde det tillåtas att i vissa parker få dricka medhavd alkohol.

Vi ser tre parker som skulle vara passande för detta: Stadsparken, Turingelunden och Kvarnlunden. Detta förslag handlar inte om att det ska bli fritt fram att hejdlöst få supa i centrum. Det handlar i stället om att den alkoholpolicy som kommunen har för offentliga platser borde uppdateras till hur verkligheten ser ut i dag.

Det är fullt rimligt att de som väljer att ta en picknick i centrala Södertälje ska kunna dricka en öl eller ta ett glas vin utan att de överträder lokala ordningsregler. De som väljer att supa offentligt i centrum kommer aldrig att påverkas av det nuvarande förbudet. Därför straffar reglerna bara de skötsamma som ändå inte skulle skapa oordning efter att ha druckit en öl med sina vänner i parken. Vuxna människor bör behandlas som vuxna och ges frihet under ansvar.

Tanken med dessa två förslag är att få fler att vilja besöka centrum. Detta skulle kanske kunna göra att inte bara våra egna invånare vill vistas i centrum utan även kan ge fler turister ifall vi kan få ett bättre utbud av restauranger och att det även blir mer attraktivt att besöka våra parker.

Denna lösning skulle varken kosta kommunen några pengar eller kräva någon ansträngning utan handlar bara om viljan att göra det lite mer roligt att besöka och vistas i centrum.

Anmäl text- och faktafel

Alexander Rosenberg (M)

Oppositionsråd

Lukas Hållkvist (M)

Ledamot i Stadsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel