Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Flera vårdcentraler i Södertälje får toppbetyg

Nyligen publicerade Sveriges kommuner och regioner (SKR) resultaten från sin årliga patientenkät i primärvården. Enkäten låter patienter betygsätta sin vårdcentral på en lång rad parametrar, och årets resultat visar att några av länets mest uppskattade vårdcentraler finns i Södertälje

Som regionråd med fokus på hälso- och sjukvården, var det glädjande för mig att se hur Södertäljes vårdcentraler överlag fick goda resultat. Bäst av alla var Scania hälsocenter – som ett genomsnitt av alla sju kategorier fick vårdcentralen det 32:a bästa resultatet i länet, tätt följd av Ronna vårdcentral på plats 33.

Att fyra av de femtio bästa vårdcentralerna i länet, enligt patienterna själva, finns i Södertälje är en stark kvalitetsstämpel

Av Södertäljes tolv vårdcentraler som betygsattes i enkäten fick åtta ett högre genomsnittsbetyg än snittet för båda landet och länet.

Att fyra av de femtio bästa vårdcentralerna i länet, enligt patienterna själva, finns i Södertälje är en stark kvalitetsstämpel för de berörda vårdcentralerna såväl som för primärvården överlag.

De sju olika kategorier där patienter kan betygsätta primärvården gäller bland annat tillgänglighet, kontinuitet och bemötande. Enkäten täcker förstås inte alla olika delmoment, men den ger ändå en mycket bra överblick över vad patienter uppskattar, och vad de anser kan förbättras, hos sina vårdcentraler.

För hela Stockholms län fick primärvården bättre betyg i samtliga kategorier än föregående år, och särskilt kontinuiteten fick särskilt goda omdömen. Detta är även ett område där regionen genomfört stora satsningar under de senaste åren, där den blågröna koalitionen har som mål att alla som vill ska kunna lista sig hos en fast, namngiven husläkare. Vi har även tillfört upp emot 900 miljoner kronor till länets primärvård sedan 2016.

Vi kan dock inte nöja oss med goda omdömen i år, utan vi vill fortsätta förstärka och förbättra primärvården och även skapa fler platser för läkare som specialiserar sig för arbete på en vårdcentral. Tyvärr utgör den allt ökade skatteutjämningen en växande utmaning för sådana satsningar, där regionen inom bara några få år kommer att tvingas betala över fyra miljarder kronor i utjämning som hade kunnat komma till stor nytta i satsningar på länets primärvård och akutsjukhus. Den summan motsvarar lönekostnaden för 6 000 sjuksköterskor varje år.

I framtidens hälso- och sjukvård kommer primärvården att inta en allt mer central roll som navet i sjukvården, och det är av största vi lyckas rusta länets vårdcentraler för denna utmaning. I detta arbete är det angeläget att fortsätta dialogen med alla de som arbetar i vården, och att både ansvar och befogenheter förs ut i verksamheten där man möter patienterna varje dag. Det är där det vardagliga förbättringsarbetet har störst chans att bära frukt.

Sjukvården gör just nu extraordinära insatser i det pågående arbetet mot det nya coronaviruset, och det är viktigt att var och en också tar sitt personliga ansvar.

Personal i sjukvården gör just nu extraordinära insatser i det pågående arbetet mot det nya coronaviruset, och det är viktigt att var och en också tar sitt personliga ansvar. Tvätta därför händerna ofta med tvål och vatten under 30 sekunder. Ring telefonnummer 1177 om du har feber, hosta eller andningsbesvär och om du på senare tid varit i något av de länder som tas upp på 1177.se eller träffat någon som blivit sjuk i covid-19. Om du inte har symptom men har allmänna frågor om coronaviruset så ring telefonnumret 113 13.

Tobias Nässén (M)

vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel