Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Feltänk att skänka bort årskorten

Vi har i förra veckan kunnat läsa om besvikna besökare uppe på Torekällberget då årskorten tagit slut. Förklaringen till varför de inte varit möjligt att köpa dem är att 80 procent av de beställda årskorten delades ut gratis av kommunen till människor som går på försörjningsstöd.

Vi moderater har länge pratat oss varma om att Södertälje behöver en lokal arbetslinje. Vi har lagt flera förslag kring detta i det reformpaket vi kallar Södertäljelinjen. En av delarna i detta är inspirerad från både Solna, Sundbyberg och Växjö som alla väldigt framgångsrikt arbetat med krav på deltagande och heltidsaktiviteter för de som går på försörjningsstöd.

Alltså: att om du är arbetsför och uppbär försörjningsstöd från kommunen som din inkomst ska du ha aktiviteter som tar dig närmare ett arbete – till exempel praktik, jobbsökande och studier, motsvarande ett heltidsarbete.

Det handlar dels om att man inte ska kunna gå på försörjningsstöd samtidigt som man arbetar svart vid sidan om eller håller på med annat. Men framför allt för att ge större incitament för att ta ett arbete. Det ska inte vara möjligt att månad efter månad leva på skattebetalarna i utbyte mot några timmars aktiviteter i veckan. Det handlar om att ge möjligheter som kommun, men lika mycket om skyldigheter för den enskilda.

Södertälje har bland de som uppbär försörjningsstöd den överlägset högsta andelen med långvarigt ekonomiskt bistånd i landet. 60procent av alla har haft stödet tio–tolv månader under året. Näst sämst är Linköping som ligger på 50%. Under 2019 ökade dessutom arbetslösheten i kommunen enligt arbetsförmedlingens statistik, från att redan varit högst i Stockholms län.

Detta innan coronaviruset drabbade världen och ekonomin.

Signalen blir att ”Stanna kvar på försörjningsstöd, så bjuder kommunen dig på årskort på museer”

Att man då gör lite tvärt emot de som lyckats runt om i landet är minst sagt upprörande. Här ger man i stället ut gratis årskort till våra kommunala museer till alla som går på försörjningsstöd   i den utsträckning att de tar slut och inte går att köpa för ”reguljära besökare”.

Signalen blir att ”Stanna kvar på försörjningsstöd, så bjuder kommunen dig på årskort på museer!”

Södertälje behöver fler som har ett arbete, inte färre.

Det här är fel på så många sätt.

Alexander Rosenberg (M)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel