Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ensamheten breder ut sig – så vill vi bryta trenden

Julledigt och mysigt firande med familjen står för dörren. Men för många blir helgen bara en annan variant av ensamhet, inte minst för äldre. Telefonen är tyst och besöken uteblir. Det är vardagen för många.

Minst var tionde över 75 år träffar inte anhöriga, vänner eller bekanta mer än ett par gånger i månaden. Omkring 15 procent av alla över 85 är socialt isolerade, vilket ger en kronisk stress som ökar risken för kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke.

Forskare har visat att ensamma barn har tre gånger högre risk att få icke godkänt i skolan

Även den som är omgärdad av familjen kan känna sig ensam. Bris rapporterar om en utbredd ensamhet hos barn – och den är dubbel. Dels känner många barn att föräldrarna inte har tid för dem utan de måste själva hantera sin oro, dels känner de sig ensamma bland jämnåriga. Ensamheten kan leda till psykisk ohälsa och forskare har visat att ensamma barn har tre gånger högre risk att få icke godkänt i skolan.

Politiken kan inte erbjuda relationer, men skapa förutsättningarna. Kristdemokraterna vill stötta civilsamhällets föreningar och gemenskaper, se en nationell strategi för arbetet mot ofrivillig ensamhet och isolering och att ensamheten blir ett ministeransvar.

Vi vill storsatsa på fler äldreboendeplatser med gemenskapsmöjligheter

Vi har en politik som gör det möjligt för föräldrar att vara mer med sina barn när de är små och vi vill införa fem dagars tjänstledighet att användas i samband med lov eller besök i skolan.

För många äldre skulle en plats på ett anpassat boende betyda mycket. Vi vill storsatsa på fler äldreboendeplatser med gemenskapsmöjligheter i ett trygghetsboende eller särskilt boende, på den äldres villkor.

Då blir det en god jul för fler.

Jakob Forssmed (KD)

vice partiledare

Ebba Busch Thor (KD)

partiledare

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

David Winerdal (KD)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel