Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En trygg kollektivtrafik för alla

Alla ska kunna känna sig trygga när de reser med kollektivtrafiken i Södertälje, tyvärr är det inte så. Ungefär 40 procent av de som reser med SL-trafiken i Södertälje uppger att de känner sig otrygga när de är på väg till och från bussen eller pendeltåget. Särskilt utsatta är kvinnor.

Enligt brottsförebyggande rådet väljer 42 procent av kvinnor mellan 20–24 år ett annat färdsätt till följd av oro för att utsättas för brott. Ingen människa ska känna sig begränsad i sin vardag på grund av otrygghet.

Liberalerna vill nu se ökade satsningar på människors trygghet i samband med kollektivtrafikresor. Förutom kameror och fler ordningsvakter, som framför allt ökar tryggheten på pendeltågsstationen eller inuti vagnen, behövs ett särskilt fokus på att öka tryggheten till och från stationen.

Det behövs också en stärkt dialog mellan samtliga aktörer kring vilka platser som är särskilt otrygga

Detta behöver göras tillsammans med kommunen, polisen och andra organisationer för att säkerställa att det finns trygga miljöer som minskar risken för brott och ökar den individuella tryggheten. Det behövs också en stärkt dialog mellan samtliga aktörer kring vilka platser som är särskilt otrygga så att rätt insatser kan göras på rätt plats.

Under 2020 ska SL genomföra ett utökat försök med flexibla nattstopp vilket innebär att bussen ska kunna stanna mellan två hållplatser för att korta den promenad hem som ofta upplevs otrygg. Södertälje kommun bör också anställa egna trygghetsvakter som ska närvara och synas på ställen som idag upplevs särskilt otrygga, detta bör göras i samarbete med Region Stockholm och polisen.

Ingen ska behöva skynda hem från sista bussen med nyckelknippan mellan fingrarna och andan i halsen. Det är vårt ansvar att se till att människor känner sig trygga från dörr till dörr, på gator och torg dygnets alla timmar. Mycket görs redan, men det finns mer att göra.

Sara Svanström (L)

gruppledare trafiknämnden Region Stockholm

Metin Hawsho (L)

gruppledare Södertälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel