Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En industristrategi för Södertälje och Europa

EU-kommissionen har under våren presenterat en ny industristrategi för hela Europa som en del av sin nya gröna giv. Given är en tillväxtstrategi med målet att skapa en klimatneutral union till år 2050.

Industrin i EU står för 80 procent av exporten och för 20 procent av totalt förädlingsvärde. Industristrategin kan användas för ekonomisk återhämtning, fler gröna jobb och en stärkt välfärd. Denna ska bidra till att modernisera EU:s ekonomi och ta vara på den cirkulära ekonomins möjligheter, hemma och på världsmarknaden.

Den svenska varuexporten uppgick till 1 518 miljarder kronor år 2019. Hälften av Sveriges BNP kommer från exporten och är starkt beroende av utvecklingen i Europa. Faktum är att nästan tre fjärdedelar av Sveriges varuexport går till andra EU-länder.

En procent av alla svenskar bor i Södertälje – samtidigt som staden producerar tio procent av alla varor som exporteras från Sverige.

Sveriges exportindustri är samtidigt beroende av Södertälje, här ryms några av Sveriges mest framgångsrika företag. En procent av alla svenskar bor i Södertälje – samtidigt som staden producerar tio procent av alla varor som exporteras från Sverige.

Sverige har, likt Södertälje, en bred industristruktur med industrisektorer som är ytterst betydelsefulla för exporten. Resurserna och delkomponenterna i svensk industri är sammanflätat i en komplex helhet, geografiskt utspridd och utvecklas snabbt genom digitalisering. Det blir allt svårare att skilja varuproduktion från tjänsteproduktion då produkter och företag snabbt förändras över tid.

Samtidigt behöver EU en industri som blir grönare, mer cirkulär och mer digital för att förbli konkurrenskraftig

Södertälje kommer att vara i fronten i den nya industristrategin. Här finns redan vad många länder i Europa efterfrågar: ett innovativt industrikluster- och ekosystem där högskolor och forskare tillsammans med företag som sysslar med högkvalificerad varu- och tjänsteproduktion samlas. I Södertäljes fall är samarbetet mellan KTH, Södertälje Science Park, Astra Zeneca och Scania ett bra exempel på den svenska modellen där samförstånd mellan kommun, stat, fack och arbetsgivare utgör grunden för vår tillväxt och välfärd.

Samtidigt behöver EU en industri som blir grönare, mer cirkulär och mer digital för att förbli konkurrenskraftig på världsmarknaden. Dessa tre drivkrafter kommer även att omvandla vår industri, låta våra företag att växa och göra oss hållbara och konkurrenskraftiga.

Vi ser stora möjligheter i denna strukturomvandling samt den ökade betydelsen av tjänstefiering och vad nya värdekedjor kan medföra. Vi socialdemokrater förstår kraften i utbildning och ett livslångt lärande. Detta är steg och tekniksprång som Södertäljes företag redan har påbörjat.

I Sverige ska vi, med januariavtalet och den socialdemokratiskt ledda regeringen, fortsätta att sätta klimatet och jobben först. I tider av protektionism står vi socialdemokrater upp för lika spelregler på världsmarknaden.

Genom samarbete med andra bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

EU är i grunden ett projekt för fred och frihet på mellanstatlig grund. Sverige har dragit nytta av den inre marknaden, handelsavtal och den fria rörligheten. Det har lett till fler jobb och en starkare tillväxt. Genom vårt medlemskap kan vi vara med och påverka utvecklingen för ett mer jämlikt och grönt Europa. Genom samarbete med andra bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Detta speglas också i vår syn på industristrategin. Det handlar om jobb helt enkelt.

Jobb som gör hela Södertälje och Sverige levande. Jobb som ger oss mer pengar att satsa på mer välfärd. Det är den svenska modellen.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande i Södertälje

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot Södertälje

Markus Selin (S)

riksdagsledamot Täby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel