Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En dold agenda

I ett debattsvar på mitt inlägg skriver Thomas Witting och Agneta Grunnlid, anställda på socialkontoret, att det ställs krav inom försörjningsstöd och att de inte vet vart beslutet om att ge bort årskorten på Torekällberget till personer som uppbär försörjningsstöd är taget.

Att det ställs krav är vi medvetna om, vi håller däremot inte med om att kraven är tillräckliga. Moderaterna menar att försörjningsstödet ska vara tillfälligt och ingen långvarig ersättning. Det bör vara krav på insatser som ökar chansen för att nå ett arbete motsvarande en heltidstjänst, precis som för alla andra som försöker få vardagsekonomin att gå ihop. Södertälje har som nämnt den överlägset högsta andelen mottagare inom försörjningsstöd som klassas som ”långvariga” i hela landet. Inget av detta väljer Witting och Grunnlid att beröra i sitt inlägg.

För det är nämligen någonting Witting glömde nämna i sitt debattinlägg. Vad han inte skrev under som är att han också sitter som förtroendevald i kultur och fritidsnämnden – den nämnd som tog beslutet om att både införa avgiften och ge ut årskorten – för socialdemokraterna

Moderaterna delar åsikten att en aktiv fritid är bra för barnen i dessa familjer, men det finns gott om gratis fritidsaktiviteter i vår kommun. Sörmlandsledens vackra naturupplevelser är ett sådant exempel som kommunen kunde tipsa om istället. Problemet här är när man skapar incitament för att vara kvar på försörjningsstöd. Precis som Witting och Grunnlid skriver finns det massor av familjer i Södertälje som inte har råd att gå på museum, men som inte går på försörjningsstöd. Ensamma mammor som anstränger sig och arbetar, men dessa familjer får inga gratis årskort av majoriteten, endast de som samtidigt går på försörjningsstöd. Det tycker vi är både fel och orättvist. Det är också så att det finns få saker som är så belagt när det kommer till att undvika framtida utanförskap för barn som att deras föräldrar har ett arbete. Att få se sina vuxna förebilder i livet gå upp och göra rätt för sig. Det är vad vi borde premiera.

Men det kanske inte passade in i Wittings socialdemokratiska agenda. För det är nämligen någonting Witting glömde nämna i sitt debattinlägg. Vad han inte skrev under som är att han också sitter som förtroendevald i kultur och fritidsnämnden – den nämnd som tog beslutet om att både införa avgiften och ge ut årskorten – för socialdemokraterna. Det hade ju varit hedersamt att nämna istället för att försöka legitimera sitt budskap som ansvarig tjänsteman på socialkontoret.

Alexander Rosenberg (m)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel