Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ella Bohlin verkar inte förstå vad hon pratar om

Annons

Antroposofisk medicin är integrativ, inte alternativ, eftersom den utövas av legitimerade professioner världen över. Regionrådet Ella Bohlin (KD) visar fortfarande sin okunnighet när det gäller skillnaden mellan alternativ och integrativ medicin.

Anmäl text- och faktafel

Vi instämmer i att antroposofiska läkemedel ska registreras enligt gällande regelverk, men regelverken kan inte vara samma som för konventionella läkemedel. Inom EU finns särskilda riktlinjer för medel, som framställs av natursubstanser, men som Sverige valt att inte implementera.

När de antroposofiska läkemedlen används av läkare faller hela Ella Bohlins resonemang om patientsäkerhet. Läkemedlen ersätter inte heller konventionell behandling utan kompletterar den. Några svåra biverkningar har inte rapporterats på de 33 år de används i Sverige. Däremot kostar oönskade effekter av konventionella läkemedel samhället över 20 miljarder kronor årligen.

Är det att värna patientsäkerheten att inte ta till sig detta, eller vad handlar diskussionen om?

Visst gör de ofta nytta, men det är ändå en tankeställare när forskning visar att läkemedelsförbrukningen av bland annat narkotikaklassade läkemedel mot kronisk smärta och användningen av psykofarmaka vid stressrelaterade sjukdomar minskade drastiskt efter rehabilitering på Vidarkliniken. Samtidigt minskade sjukskrivningstalen när användningen av denna typ av läkemedel fördubblades i stället i motsvarande landstingsvård.

Är det att värna patientsäkerheten att inte ta till sig detta, eller vad handlar diskussionen om? Vi pratar om ofarliga stödjande läkemedel som patienter vill ha och som läkare ansvarsfullt förskriver.

Ella Bohlin påstår att de är overksamma utan att kunna bevisa detta påstående. Jag förstår inte logiken.

Vi vill inte ha undantag. Vi vill fortsätta arbeta enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och forskning pågår. Det som saknas är en implementering av EU-direktiv i Sverige, som i andra EU-länder, för att efter alla konstens regler kunna registrera antroposofiska läkemedel. Inget annat!

Ursula Flatters

allmänläkare, styrelseledamot i stiftelsen Vidarkliniken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel