Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det verkliga misslyckandet vore om S åter hamnade i regeringsställning

Annons

En mätning av opinionsinstitutet Demoskop som beställts av Aftonbladet visar att 55 procent av de tillfrågade utesluter en röst på Sverigedemokraterna. Mätresultatet har i media presenterats som bekymmersamt för SD.

Jag skulle vilja vända på steken och i stället påstå att det är ett mycket bra resultat ur SD:s synvinkel. Det visar nämligen att väljartaket för partiet är 45 procent, vilket måste anses vara tämligen anmärkningsvärt.

När SD 2010 valdes in i riksdagen med 5,7 procent av rösterna hävdade en del förståsigpåare att partiet omöjligen skulle kunna få fler röster: maximum hade uppnåtts och sannolikt skulle Sverigedemokraterna åka ur riksdagen 2014 precis som skett med Ny demokrati 1994.

Därav kan man lära att spådomar, även de som är statistiskt förankrade, och verklighet mestadels är två vitt skilda saker.

Det blev inte riktigt så. Inför valet 2014 menade Sifo-chefen Toivo Sjörén utifrån en aktuell undersökning att SD-taket låg någonstans runt 8 procent. Valet 2014 gav emellertid SD 12,9 procent av svenska folkets röster och ställningen som rikets tredje största parti.

Därav kan man lära att spådomar, även de som är statistiskt förankrade, och verklighet mestadels är två vitt skilda saker. Således blev Sverigedemokraterna 2018 på nytt landets tredje största parti med 17,6 procent. Något mindre än de flesta SD-anhängare bespetsat sig på men ändå ett anständigt resultat.

Efter Demoskop-undersökningen glunkas det återigen på sina håll att SD-taket är nått – hädanefter kan det bara gå neråt.

Detta skulle naturligtvis i hög grad glädja signaturen Arnold (LT, 11 januari) som utgjuter sig om att det vore ”ett misslyckande” alternativt ”ett nederlag” om det i hans tycke hemska SD blir landets största parti.

Det står givetvis Arnold fritt att dra vilka slutsatser han vill om Sverigedemokraternas framtid med utgångspunkt från det faktum, att partiet i flera opinionsundersökningar blivit landets största parti med kring 25 procent av de uttryckta sympatierna. Tycker han att SD är pest och kolera får han tycka det.

Det verkliga misslyckandet för vårt hårt prövade land vore enligt mitt, förvisso inte helt opartiska, synsätt om det svenska folket i valet 2022 återigen röstar fram de politiskt och ideologiskt bankrutta Socialdemokraterna i regeringsställning och låter dessa få ansvar över exempelvis lag och ordning, skolor och utbildning, vård och omsorg samt försvarspolitik – frågor de eftertryckligt bevisat att de inte behärskar.

Tommy Hansson (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel