Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det som hände i Dalparken är respektlöst mot lärare, studenter och skolledare

Artikel 11 av 15
Student 2021
Visa alla artiklar

Stort tack till alla studenter och anhöriga som medverkade till ett fint och värdigt firande uppe vid Wendela Hebbe- och Torekällgymnasiet i torsdags, där även flera klasser från Täljegymnasiet deltog. Stort tack till de lärare, skolledare, poliser och andra som förberett för att studenten skulle kunna bli så bra som möjligt i ett läge med en pandemi i samhället runt omkring. Trots att fler är vaccinerade och att smittspridningen gått ner är det bara att förhålla sig till det.

Några klasser, och deras anhöriga, valde i stället att anordna ett parallellt eget firande. Som utbildningsnämndens ordförande ser jag allvarligt på det. Det mest sorgliga är att det var elever som kom till sin organiserade studentdag och stod där och väntade på sina klasskamrater, som inte dök upp.

Dalparken, som man valde, är dessutom absolut inte en lämplig plats för ett oorganiserat alternativt studentfirande. Det är bland annat en lekplats för barn och en park med många boende runt omkring. Det är dessutom en komplicerad trafikmiljö.

Jag förväntar mig att föräldrar i våra skolor medverkar till att upprätthålla de regler som skolan sätter upp.

Sprutande med brandsläckare och annat hör inte studenten till. Ej heller pyroteknik. Man ska kunna ta studenten utan att få kläder förstörda och man ska följa de regler som gäller för fyrverkerier. Man städar upp efter sig.

Jag förväntar mig att föräldrar i våra skolor medverkar till att upprätthålla de regler som skolan sätter upp. Fler föräldrar borde varit med och satt tydliga gränser kring vilket studentfirande familj och anhöriga ställer upp på.

Jag som ordförande i utbildningsnämnden tar detta på största allvar. Södertälje kommun har tidigare styrt upp studentfirande på flera sätt, till exempel genom att förbjuda alkohol på flak och sätta upp regler för studentutspringet tillsammans med polisen. Vår organisation kommer att följa upp det som hänt och vidta åtgärder inför kommande år.

Studentfirandet i Södertälje kommuns kommunala skolor ska vara organiserat och i skolans regi. Det ska vara en festdag där man avslutar med sina studiekamrater och firar inträdet till vuxenvärlden och firar studieprestationerna. Firandet förbereds alltid tillsammans med eleverna, och så har också gjorts denna gång. Ingen elev har framfört till skolan att man i stället vill ha ett oorganiserat utspring i Dalparken.

Gymnasieskolan är en frivillig skolform och det finns ett stort antal skolor att välja på. Har man gjort valet att gå på Södertälje kommuns kommunala gymnasieskolor förväntar jag mig att man håller sig till de regler och arrangemang som lärare och skolledning sätter upp.

Det finns oerhört många som lägger ner väldigt mycket tid och engagemang på att studenten ska bli så bra som möjligt. Vänligen respektera det.

Elof Hansjons (S)

ordförande i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel