Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det offentliga brister i grundläggande funktioner

Annons

Småföretagarna är en otroligt betydelsefull grupp för att säkerställa att skatteintäkter trillar in till både kommun och stat. Det är till stora delar landets småföretagare som försörjer den offentliga sektorn med smörjmedel för att få maskineriet att fungera.

Så länge maskinen producerar de grundläggande samhällsfunktionerna på ett framgångsrikt, effektivt och konstruktivt sätt kan skattetrycket anses både befogat och vällovligt. Men just nu verkar det ha kommit in mycket grus i maskineriet – det går inte längre att enbart med smörjmedel åtgärda de driftstörningar som dagligen påverkar dem som försörjer staten.

Ordet försörjning är ett viktigt ord att förhålla sig till i detta sammanhang. Försörjning kan betraktas som de ekonomiska medel som tillgodoser det fortlöpande uppehället, det vill säga skatteintäkter inbetalade av producenter som exempelvis småföretagare. Men det kan också innebära fortlöpande tillförsel av material, energi eller tjänster för att tillgodose att något fungerar utan problem eller avbrott – alltså de gemensamma funktioner som kommun och stat ska leverera och som politiker och offentliga tjänstemän är satta att verkställa i samhällets tjänst.

Det måste helt enkelt råda en försörjningsbalans mellan näringsliv och det offentliga. Försörjningsskyldigheten för näringslivet får ständigt nya krav i form av höjda skatter och avgifter från politiken. Medan det offentliga i allt större utsträckning brister beträffande el- och energiförsörjning, kompetensförsörjning, kapitalförsörjning, bostadsförsörjning, rättsförsörjning, trygghetsförsörjning, infrastrukturförsörjning och informationsförsörjning.

Den försörjningsbalans som tidigare gett Sverige fantastiska framgångar är numera i en rejäl obalans. När tilltron till leveranssäkerhet från det offentliga sakta försvinner ger det en kraftfull inverkan på tilliten till samhällskontraktet och därmed riskerar grundpelarna för demokratin att sakta vittra sönder inifrån.

I debatterna hörs partiledarna problematisera kring offentlighetens skriande behov av lösningar. Det bråkas om hur smulorna på kakfatet ska fördelas för att tillgodose de egna väljargruppernas intresse. Tyvärr är inte smulorna längre välsmakande utan har i stället omvandlats till torra gruskorn som bromsar och skapar driftsstörningar i samhällsmaskineriet.

Det ska vara enkelt, tryggt och lönsamt att starta och driva småföretag

Att främja sysselsättning genom att skapa goda förutsättningar för innovation och entreprenörskap samt säkerställa anständiga arbetsvillkor för alla, är ett av de globala målen för att gynna en hållbar ekonomisk tillväxt som inkluderar hela samhället. Ta viljeinriktningen att det ska vara enkelt, tryggt och lönsamt att starta och driva småföretag på allvar.

Om inget görs nu är det stor risk att det uppstår en fundamental obalans i försörjningsbalansen. Det är därför extra viktigt att småföretagare försörjs med nya moderna välfungerande maskindelar för inbetalade skattemiljarder.

Småföretagare runtom i hela landet har goda skäl att kräva handling för att fortsätta försörja stat och kommun. Politiken och myndigheterna måste därför omedelbart säkerställa de försörjningsleveranser som vilar på deras axlar men frågan är om politiken har denna kompetensförsörjning i sin verktygslåda?

Peter Thörn

förbundsordförande, Småföretagarnas riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel