Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det finns hopp för Afghanistan

I juni visade Uppsala universitet att antalet döda i konflikter under 2018 var det lägsta på sju år. Tyvärr har inte Afghanistan kunnat följa övriga konfliktdrabbade länders utveckling, utan är nu det land där flest människor dör i krig.

Anmäl text- och faktafel

Landets befolkning lever med fattigdom och konflikt, ett överflöd av vapen och opium, svår diskriminering av framför allt kvinnor och nationella och internationella ledare som sätter sin egen agenda framför civilbefolkningens rättigheter.

Men trots utmaningarna finns det hopp. I snart 40 år har Svenska Afghanistankommittén utbildat flickor och pojkar och försett människor med hälsovård i Afghanistan. I fjol gick 87 000 barn – en majoritet flickor – i våra skolor och 2,9 miljoner fick vård via oss.

Nu hörs allt fler civila röster som kräver handling för fred. Många sociala indikatorer visar en hoppfull utveckling – mångdubbelt fler barn går i skolan varav 40 procent är flickor, ökat antal universitet, betydligt fler kvinnor i utbildning och arbete, infrastrukturen expanderar kraftigt, medierna är relativt fria och teknikanvändningen ökar enormt.

I år ska Sverige anta en ny strategi för sitt utvecklingssamarbete med Afghanistan. Frågan är hur Sverige på bäst sätt kan bidra till en fortsatt positiv utveckling.

Utmaningarna är många:

• Konflikten som fortsätter att drabba civilbefolkningen.

• Klimatförändringarnas svåra effekter på landsbygden.

• Bristen på grundläggande service som utbildning, sjukvård, vatten och sanitet.

• Svaga framtidsutsikter och brist på möjligheter för kvinnor och landets unga befolkning.

I dag har Svenska Afghanistankommittén fler än 3 000 medlemmar, elva lokalföreningar och biståndsverksamheten omsatte i fjol 370 miljoner kronor – främst inom sjukvård och utbildning, men också landsbygdsutveckling.

Afghanistan befinner sig i ett hoppfullt men kritiskt läge. Samhällsförändringar är på gång, men ett fortsatt långsiktigt stöd som utgår från civilbefolkningens rättigheter behövs. Det lägger grunden för en fredlig utveckling. Där har både Svenska Afghanistankommittén, enskilda givare och Sverige som biståndsland en viktig roll att spela.

Hans Hansson

ordförande i Afghanistankommittén i Södertälje

Andreas Stefansson

generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel