Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det finns både en mörk och en ljus bild av Södertälje

Svar till Kjell Jonassons insändare (LT, 30 juni). Vi möter svåra frågor i Södertälje och det är viktigt att vi talar öppet om dessa. Inledningsvis vill jag tacka dig, Kjell Jonasson, för att du bidrar till det.

Det finns flera sätt att beskriva Södertälje och de är alla lika sanna. Först en ljus bild. Södertälje är en fin och trevlig ort med 200-årig kanal och badortsanor. Vi är också en industrikommun med över 50 000 arbetstillfällen som försörjer vårt land med exportintäkter. Just nu byggs fler bostäder än det gjorts på 45 år och kommunen växer så att det knakar. Idrotts- och kulturlivet är omfattande, skolresultaten har förbättrats, arbetslösheten minskat och kostnaderna för försörjningsstöd har halverats sedan 2011. Vi har dessutom genom hårt arbete minskat kommunens låneskuld med över fyra miljarder kronor sedan 2012.

Södertälje är en extremt segregerad kommun, trångboddhet råder och alltför många har varit långtidsarbetslösa

En annan beskrivning som kan användas om man är angelägen om att ge en mörk bild är att Södertälje är en extremt segregerad kommun, trångboddhet råder och alltför många har varit långtidsarbetslösa, haft svårt att lära sig svenska och komma ut på arbetsmarknaden. Människor som av egen ekonomisk kraft inte kan efterfråga en egen bostad och andra som lever eller arbetar illegalt utnyttjas hänsynslöst på en svart bostads- och arbetsmarknad. Här finns parallella system med egen rättsskipning och ekonomi utanför det ordinarie samhället. Grov organiserad brottslighet har bitit sig fast sedan många år och det finns ett utbrett fusk med välfärdssystemen. Det är denna del som gör att vi i vissa parametrar i olika rankningar hamnar långt ner.

Båda beskrivningarna är sanna var för sig. Oavsett om vi vill det eller inte är Södertälje en plats som möter svåra frågor. Vårt kännetecken ska vara att vi är en kommun som tar itu med dessa och att vi gör det med riktiga och hållbara lösningar, inte med symbolinsatser som kanske kan verka handlingskraftiga.

Jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande 2011 då skolresultaten var bland de lägsta i Sverige, den grova organiserade brottsligheten låg som ett svart moln över Södertälje, arbetslösheten var enorm, den ekonomiska situationen var svår och vi hade Sveriges utan jämförelse högsta flyktingmottagande utan att ha valt det själva.

Vi har som första kommun i Sverige infört hårda åtgärder mot fusk och bedrägerier inom välfärdssystemen.

Vi har därefter infört ett systematiskt kvalitetsarbete i skolan med mycket gott resultat. Vi har samarbetat med polisen för att knäcka den grova organiserade brottsligheten och tillsammans med dem jobbar vi förebyggande och trygghetsskapande i Södertälje. Vi har betalat av på våra lån och är alltid beredda att fatta tuffa ekonomiska beslut.

Vi har som första kommun i Sverige infört hårda åtgärder mot fusk och bedrägerier inom välfärdssystemen. Vårt uppdrag skulle vara lättare om Ebo-lagen avskaffades, om en folk- och bostadsräkning gjordes, om arbetskraftsinvandringslagen ändrades för att förhindra fusk och om så kallad social dumpning där andra kommuner gör sig av med fattiga invånare som då hamnar i svarta hyressystem i bland annat Södertälje inte var möjlig.

Att de förändringarna genomförs är viktigt. Men under tiden arbetar vi med att utveckla den kommun där AstraZeneca investerar 2,3 miljarder kronor i en ny fabrik, där Scania investerar 1,6 miljarder i ett nytt gjuteri, där Elite investerar 350 miljoner i ett nytt hotell. De och flera andra investerar här för att de känner framtidstro i vår kommun. Det gör jag också.

Men en hållbar framtid kräver att vi talar öppet om de problem som finns och att vi hanterar dem.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel