Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det behövs mötesplatser för gemenskap och aktivitet

Föreställ dig att du inte varit i kontakt med någon granne, vän eller närstående under en längre tid.

Föreställ dig att du inte har deltagit i någon aktivitet eller gemenskap under en längre tid.

Föreställ dig att dina kunskaper, erfarenheter eller åsikter inte efterfrågats under en längre tid.

Detta är verkligheten för många och kanske speciellt för äldre. När livet är så, kan tillvaron komma att gunga. Ofrivillig ensamhet med psykisk ohälsa som följd är det som återstår när allt annat saknas eller försvinner.

Att få balans i livet och att känna välbefinnande är viktigt. Alltför många söker, kanske i desperation, vård för att få hjälp med detta. Hjälpen från vården är dock begränsad om grundorsaken är ensamhet. Botemedlet mot detta är sällan läkemedel, det verksamma medlet kan i stället vara gemenskap, delaktighet och aktivitet

Med denna vetskap och insikt kan vi alla på olika sätt bidra till att minska det lidande som ensamhet innebär. Förutom kommunens initiativ kan enskilda människor, intressegrupper, samfund, föreningar och organisationer vara med, öppna upp och visa vägen till en meningsfull tillvaro under hela livet.

Studieförbundet ABF tar nu initiativet och öppnar upp för gemenskap och aktivitet för seniorer i de södra kommundelarna. Under nästa vecka startar fyra mötesplatser i Järna, Mölnbo och Hölö/Mörkö. Vi erbjuder samvaro och gemenskap över en kopp kaffe, hantverksaktiviteter och matinébio. Håll utkik i LT:s ”Det händer…” för info om plats, dag och tid.

Att efterfråga och ta tillvara äldre människors kunskaper, erfarenheter och berättelser är vårt bidrag till att minska den ohälsa som ensamhet för med sig.

Ett av våra mål som studieförbund, är att vi ska samarbeta med föreningar och organisationer och tillsammans hitta vägar och möjliggöra för ”alla” att få uppleva delaktighet och välbefinnande.

Att efterfråga och ta tillvara äldre människors kunskaper, erfarenheter och berättelser är vårt bidrag till att minska den ohälsa som ensamhet för med sig.

Vi skapar nätverk och gemensamma projekt tillsammans med andra föreningar för att inkludera så många som möjligt. I de fyra mötesplatserna samarbetar vi med PRO Järna/Vårdinge, PRO Hölö/Mörkö, Mölnbo Folkets Hus, SKHF i Hölö Kyrkskola, SPF i Hölö, Röda Korset i Hölö samt Hölö-Mörkö idrottsförening.

Tillsammans skapar vi lokala mötesplatser för gemenskap och aktivitet.

Peter Friström

ordförande, ABF Södertälje/Nykvarn

Pia Sjöstrand

vice ordförande, ABF Södertälje/Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel