Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det behövs bättre ekonomisk styrning av äldreomsorgen

Under de senaste åren har äldreomsorgens framtid varit en het diskussionsfråga inom kommunpolitiken i Södertälje. Några av tankegångarna har varit hanteringen av de skenande kostnaderna och den dåliga kundnöjdheten.

För två år sedan presenterades det som skulle bli lösningen på alla problemen inom äldreomsorgen i form av projektet ”förbättrade arbetsvillkor inom äldreomsorgen” där "team i teamet" varit flaggskeppet. Trots att detta arbete blivit hyllat av den politiska majoriteten har de ändå valt att lägga ner arbetet i stället för att expandera som det tidigare varit planerat. Tyvärr har förklaringarna till varför projektet läggs ner varierat från att det blev för dyrt till att man nu ska gå vidare med de bra delarna ur projektet.

Det som ”team i teamet” ytterst har handlat om är att man från kommunens håll har anställt mer personal, vilket i sin tur drivit upp kostnaderna. Äldreomsorgsnämnden har år efter år gått back ekonomiskt och aldrig kunnat hålla sin budget vid årets slut. Därför är det oroväckande när åtgärder som avsetts sänka kostnaderna i stället har drivit upp kostnaderna.

Vill man på allvar få bukt äldreomsorgsnämndens vanskötta ekonomi behöver man inte göra det onödigt komplicerat och uppfinna hjulet på nytt. Det räcker med att lyssna på vad experter på området säger och ta lärdom av hur andra kommuner har hanterat liknande situationer. Därför har vi länge pekat på att man först borde fokusera på att höja det som kallas brukartiden det vill säga den tid som faktiskt utförs hos den enskilde brukaren. Gör man detta kommer den så kallade utförandegraden att automatiskt följa med, det vill säga att andel utförd tid av beviljad tid ökar som följd.

Äldreomsorgsnämnden är den del av kommunen som inte har förmåga att kunna sköta sin ekonomi.

Ett problem för kommunen i detta har varit att en stor del av tiden har personalen inte varit hos brukarna och det är först nu som man på allvar har schemalagt personalen för att få ett effektivare arbete. Nedläggningen av "team i teamet" är inte något konstigt när man ser det ur ljuset att äldreomsorgsnämnden är den del av kommunen som inte har förmåga att kunna sköta sin ekonomi.

En bättre lösning vore i stället att ta in flera externa aktörer som är bättre på att bedriva hemtjänstverksamhet samtidigt som kommunen ser till att aktivt arbeta med att öka den tid som personalen faktiskt är hos brukarna. På så vis kan vi börja få ordning på verksamheten och på sikt bli av med det ekonomiska underskottet samtidigt som vi höjer nöjdheten hos våra äldre.

Södertäljes äldreomsorg behöver inte fungera som en experimentverkstad när det redan finns beprövade metoder och kunniga utförare.

Alexander Rosenberg (M)

oppositionsråd

Anne-Marie Larsson (M)

andre vice ordförande äldreomsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel