Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är en bra idé att bygga nya hotell

Att vara emot något är ofta en lätt väg att ta politiska poäng, i synnerhet när det gäller nybyggnation. Några ur främst den äldre befolkningen har en tendens att ogilla alla former av nybyggnation, det ska helst vara ”som förr”.

När Castorhuset byggdes 1927 var det folk som tyckte att huset var en monstruös koloss bland de gamla träkåkarna. Idag är huset k-märkt och ingen kan förstå vad man då ogillade med det vackra huset.

Om 100–150 år kommer säkert hotellet på Torekällberget vara k-märkt – det lilla pittoreska hotellet på berget som familjer uppskattar, kanske har man en 1900-tals vecka då.

De centrala delarna av staden kommer att ha skyskrapor som tittar ned på 16-våningsbyggnader (Marenplan) som småsyskon ifrån förr, från svunna tider när vi tänkte småskaligt.

Det är en liten grupp som protesterar högt och kämpar med insändare, medan främst den yngre delen av befolkningen rycker på axlarna

”Södertäljeborna vill inte ha hotellen”, påstår några i LT. Kan ändras till: ”Vi vill inte ha hotellen”. För det är en liten grupp som protesterar högt och kämpar med insändare, medan främst den yngre delen av befolkningen rycker på axlarna och inte förstår vad problemet är med att man bygger nytt på en grusgrop och där en ful före detta McDonald's-byggnad ligger?

Att andra hotellägare är emot ny konkurrens är ju givet. Personal däremot kan sedan välja och vraka bland nya jobberbjudanden.

Några argumenterar om att hotellen inte kommer att bära sig, oroa er inte, det är privat kapital som investeras och inte skattepengar.

Om 15 personer skriver 30 insändare emot så finns det cirka 75 000 myndiga personer om inte protesterar. Faktum är att om de cirka 1 300 personer som skrivit på protestlistan visste vad de hade att välja på skulle många av dem troligen ändra sig.

Man kan komma med utspel som att – Vi vill ha ett värdshus på Torekällberget. Det förra brann ned och ägaren ville inte bygga upp det igen då det länge varit olönsamt. Vem ska då bygga detta värdshus? Jag har frågat några jag känner som finns på emot-listan om de vill bygga värdshuset? ”Nej, då går jag i konkurs”, är det generella svaret. ”Någon annan ska stå för det”.

Låt mig vara tydlig. Södertälje kommun ska inte driva restauranger, pizzerior och kaféer.

Några föreslår att kommunen, lika med skattebetalarna, ska stå för det. Liberalerna vill att kommunen ska köpa tillbaka tomten och bygga restaurang/kafé/museum.

Låt mig vara tydlig. Södertälje kommun ska inte driva restauranger, pizzerior och kaféer. Det är näringslivets uppdrag, men näringslivet vet att enbart ett värdshus inte bär sig, i synnerhet inte i dessa tider.

Några påstår att utsikten blir förstörd genom byggnationen av hotellet på Torekällberget – men man såg inte igenom värdshuset heller.

Utsiktsplatsen på bergsknallen till höger om kvarnen har två bänkar, där kan man sitta och se ut över staden även efter hotellbygget.

Vad ska jag som realistisk politiker välja? Hålla tyst? Vara populist? Eller ta ansvar för verkligheten?

Fakta är att vi nu haft en grusgrop på Torekällberget i fem år, stoppar vi bygget av hotellet kommer vi att ha en grusgrop många år framöver. Kommunen kommer inte att köpa tomten och bygga krog. Antingen beviljar jag bygglovet och får ett värdshus/kafé som alla vill, men med en hotellbyggnad ovanpå för att förhoppningsvist få lönsamhet i projektet och som jag vet kommer att dra folk upp till berget och gynna dess i dag sviktande verksamhet. Eller så väljer jag att behålla grusgropen

Jag måste välja att bevilja bygglovet för framtida generationers skull, även om några av mina vänner och väljare i dag blir sura.

Joakim Granberg (RP)

ledamot i stadsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel