Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Den nya familjecentralen behövs i Hovsjö

”Där behoven är som störst ska vården och stödet vara som starkast”. Det skriver Liberalernas Anna Starbrink och Victor Zetterman angående den nya familjecentral som planeras i Södertälje. De skriver att alla barn har rätt till en god hälsa men att inte alla familjer har samma förutsättningar. Det håller vi med om.

Därför finns all anledning att ifrågasätta viljeriktningen att placera en familjecentral i centrala Södertälje när behoven så tydligt finns i våra stadsdelar utanför.

Familjecentralen i Geneta är ett tydligt exempel på en fungerande, och framför allt nödvändig, verksamhet i ett område där familjers förutsättningar inte sällan skiljer sig från andra områden.

I Geneta pratar en stor del av de boende ett annat språk än svenska. Arbetslösheten är hög och tilltron till samhällets instanser är ofta låg. De flesta nyblivna föräldrar besöker dock barnavårdscentralen. Genom samlokalisering av mödra- och barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst inkluderar vi fler människor än vad som är möjligt med spridda verksamheter i områden som inte når familjer med störst behov.

Läs också Tomas Karlssons ledare: Många märkligheter kring familjecentralen

Vi är övertygade om att syftet med familjecentralen – att vara en del i det förebyggande arbetet och inkludera de som annars är svåra att nå – misslyckas vid placering i centrala delen av kommunen. I stället ska den nya familjecentralen placeras i Hovsjö.

Det är svårt att rekrytera personal då otryggheten är stor och ersättningen låg för att vara mödan värd.

Det finns dock utmaningar med att driva verksamheter i området. 2015 lades dåvarande mödra- och barnhälsovården i Hovsjö ned. Det är svårt att rekrytera personal då otryggheten är stor och ersättningen låg för att vara mödan värd. Detta får aldrig vara en anledning till att inte bedriva vård- och omsorgsverksamhet i områden som behöver det som mest.

Vi tror på ett inkluderande samhälle med fungerande och förebyggande insatser där långsiktigheten värnas. Det behöver skapas incitament att vilja arbeta på den nya familjecentralen i synnerhet och i så kallade utsatta områden i allmänhet. Samtidigt behöver regionen ta sitt ansvar för att trygga säkerheten i sina verksamheter.

Det är dags att regionen ser över en ny ersättningsmodell för personal som väljer att arbeta i områden likt Geneta och Hovsjö. Och det är dags att vi tillsammans tar ansvar för hela regionen – inte bara innerstaden.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Rose-Marie Jacobsson (S)

socialnämndens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel