Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Demokrati och mänskliga rättigheter är viktigare än kommersiella intressen, Boel Godner

Södertälje och Wuxi i Jianju-provinsen i Kina har sedan 2007 ett så kallat Sister city-avtal som hittills har förnyats vart fjärde år (2011 och 2015). Snart är det dags igen. Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S), har förutskickat att den politiska majoriteten i fullmäktige kommer att rösta för en förnyelse av vänortsavtalet.

Som argument har Godner anfört omtanke om kommunens två internationella företagsjättar Astra Zeneca och Scania, varav den förstnämnda bedriver verksamhet i Wuxi. I LT den 27 november citeras hon på följande sätt, från en intervju med Sveriges television: ”Vi har två jättestora företag som är viktiga för Sverige och som konkurrerar på världsmarknaden. Om de säger att det är viktigt att vi har ett utbyte med Wuxi så är det viktigt för Södertälje.”

Det finns saker som i ett vidare perspektiv är viktigare än andelar på världsmarknaden. Dit hör demokrati och mänskliga rättigheter

Med andra ord låter Boel Godner och den S-styrda majoriteten våra två storföretag diktera kommunens internationella politik. Med all respekt för Astra Zeneca och Scania så är detta enligt vår mening ett mycket tveksamt förhållningssätt.

Det finns saker som i ett vidare perspektiv är viktigare än andelar på världsmarknaden. Dit hör demokrati och mänskliga rättigheter, företeelser som rimmar illa eller inte alls med den kommunistiska diktaturen i Kina.

Det röda Kina har på senare tid hamnat i det internationella blickfånget av flera skäl. Det har således avslöjats att det förekommer omfattande tvångsarbete i så kallade omskolningsläger i Xinjiang-provinsen, där såväl Ikea som H&M har underleverantörer.

Läs också Tomas Karlsson: Låt Södertäljes tid som lydig nickedocka vara över

I dessa interneringsläger försmäktar huvudsakligen uigurer men även andra muslimska minoriteter under olidliga förhållanden. Det bör tilläggas att i det kommunistiska Kina förföljs inte bara muslimer utan även företrädare för andra religiösa eller filosofiska synsätt såsom kristendomen och meditationsrörelser av typ Falungong, vilka benämns ”kulter”. Såväl godtyckliga fängslanden som tortyr används av myndigheterna i kampen mot dessa rörelser.

Kina är en av världens stormakter men saknar tyvärr i praktiken respekt för demokrati, religionsfrihet och mänskliga rättigheter. Till det ska läggas att landets representanter i Sverige med jämna mellanrum beter sig hotfullt mot Sveriges regering om de anser att denna för en politik som missgynnar Kina.

Alldeles oavsett om Boel Godner fruktar att hamna på Kina-ambassadörens hatlista eller ej så menar vi att det är hög tid för Södertälje kommun att avbryta vänortssamarbetet med Wuxi.

Som nu senast, då den kinesiske ambassadören for ut i hotelser mot kultur- och demokratiminister Amanda Lind då denna skulle överlämna Svenska PEN:s Tucholskypris till den regimkritiske svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai: ”Vissa människor bör inte känna sig lugna efter att ha sårat Kina”, citerades ambassadören då.

Alldeles oavsett om Boel Godner fruktar att hamna på Kina-ambassadörens hatlista eller ej så menar vi att det är hög tid för Södertälje kommun att avbryta vänortssamarbetet med Wuxi. Mänskliga rättigheter måste i fallet Kina tillåtas gå före kommersiella intressen.

Beata Milewczyk (SD)

gruppledare

Tommy Hansson (SD)

ledamot i fullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel