Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Delat ansvar för Vidarklinikens nedläggning

 
Vidarkliniken läggs ner
Visa alla artiklar

Resultaten av Vidarklinikens behandlingar har historiskt varit bättre, hållit i sig längre och patienternas självupplevda hälsa är signifikant högre än från patienter som fått sin behandling på rent skolmedicinska kliniker. Detta är genomforskat med erkända vetenskapliga metoder – vilket borde föranleda naturvetenskapliga forskare att, kritiskt och nyfiket, undersöka varför det förhåller sig på detta sätt.

Anmäl text- och faktafel

Med de landvinningar naturvetenskapen gör varje dag, är det en tidsfråga innan mycket av det som i dag benämns komplementära och alternativa metoder, får sin naturvetenskapliga förklaring. Och de metoder/behandlingar som visar effekt inlemmas i den av samhället finansierade vården.

Detta förutsätter självklart att de politiker som leder hälso- och sjukvården, tar av sig sina dogmatiska skygglappar.

Att Anna Starbrink (L) är den politiska huvudpersonen bakom Region Stockholms (tidigare landstinget) uppsägning av avtalet med Vidarkliniken, vilket lett till klinikens stängning, påpekar också Pär Granstedt i sin debattartikel (LT, 14 mars). ”Ett liberalt haveri” är rubriken på Granstedts debattartikel, och det är bara att konstatera att Liberalernas syn på, och hantering av komplementär- och alternativmedicin, som komplement till skolmedicinen, hanterats väldigt dogmatiskt.

Det som inte går att bevisa med naturvetenskapliga metoder i dag, ska förbjudas, oavsett all forskning som gjorts under åren, bland annat av Karolinska institutet (KI) och Linköpings universitet. Det är som att världen skulle ha förblivit platt, om inte kloka och modiga vetenskapsmän/vetenskapskvinnor på 1500-talet, vågat utmana kyrkans dogmer.

I dag när beskedet om Vidarklinikens nedläggning är ett faktum, ingår också Miljöpartiet i den styrande majoriteten i Region Stockholm. Från Miljöpartiets ledande företrädare hörs ingenting i frågan.

Det är dock inte Anna Starbrink ensam som är politisk ansvarig, för Vidarklinikens nedläggning. Helt riktigt, som hon påpekar i sin replik (LT, 16 mars), att ”I Region Stockholm ingår för övrigt Centerpartiet i styret och de har varit helt delaktiga i detta”. Tilläggas kan att förutom Gustav Hemming (C), så ingick också Moderaterna och Kristdemokraterna i majoriteten när de avgörande besluten togs.

I dag när beskedet om Vidarklinikens nedläggning är ett faktum, ingår också Miljöpartiet i den styrande majoriteten i Region Stockholm. Från Miljöpartiets ledande företrädare hörs ingenting i frågan. I stället beklagar lokala företrädare Vidarklinikens nedläggning.

Men vad vill Miljöpartiet regionalt med Vidarkliniken, och all övrig komplementär och alternativ vård?

Raymond Wigg

före detta landstingsråd, Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel