Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: David Winerdals påstående om Novas besökare stämmer inte

Artikel 15 av 19
Nedläggningen av Nova
Visa alla artiklar

På kultur- och fritidsnämndens möte den 16 april tas frågan om Novas vara eller inte vara upp igen. Nämndens ordförande David Winerdal (KD) bereder detta ärende och söker ekonomiskt stöd från andra aktörer. Winerdal har sagt till LT att Novas besökare främst består av långtidsarbetslösa och ungdomar med psykisk ohälsa. Han menar vidare att det inte är kultur och fritidsnämndens uppdrag att bedriva vårdsatsningar. Därför söker han ekonomiskt stöd från både social- och utbildningsnämnden.

Vi från Skapande verkstad med språkstöd, som har haft vår lokal i Nova under cirka 2,5 år hävdar att den uppfattningen om Novas målgrupp inte stämmer.

Till vår verkstad välkomnar vi alla som behöver och önskar öva svenska språket samtidigt som vi målar, tecknar, hantverkar, virkar eller gör något annat kreativt. Vi kan samtala kring olika aktuella teman eller mer vardagsnära händelser. Det är ett lekfullt och berikande sätt att bekanta sig med varandra och främjar mötet mellan nyanlända och det svenska samhället.

De olika skapande verkstäderna på Nova tar emot alla åldersgrupper – från barn, ungdomar, unga vuxna, vuxna och pensionärer. Det är en mångfald av människor som möts i glädje och inspiration tack vare den kreativa miljön.

Dessutom genomsyrar kulturell och konstnärlig verksamhet allt som sker i Novas lokaler.

På Novas populära utställningar ställer ungdomar, upp till 25 år, ut sin konst för att beskådas av var och en oavsett ålder eller kategori.

Musik utövas enskilt eller i grupp. Flera lär sig spela på olika instrument eller att sjunga. Allt efter intresse och önskemål.

Ordets konst i form av föredrag attraherar olika yrkesgrupper och andra alltefter ämnets innehåll och aktualitet.

Nova med sin hemlika, mysiga miljö och kulturinriktning lockar människor av alla de slag i olika åldrar och har blivit en oas och mötesplats att koppla av i och finna nya vänner i en samvaro och få en berikande fritid på köpet.

Nova behövs för att Södertälje centrum ska behållas mänskligt levande.

Inte undra på att även de som behöver extra stöd också känner sig välkomna i denna varma miljö och därför söker sig dit.

Nova behövs för att Södertälje centrum ska behållas mänskligt levande. Det är ett viktigt komplement till Biblioteket och Konsthallen samt de näringar som finns kvar i centrum. Vi anser det självklart att kultur- och fritidsnämnden ska fortsatt stödja denna verksamhet samt stå som huvudman för densamma. När nu dessutom Samordningsförbundet ger stöd med 300 000 kronor – o eventuellt fler nämnder bidrar med mer – så finns det inget belägg för att kultur- och fritidsnämnden inte kan bidra med resterande kostnad.

För Skapande verkstad med språkstöd

Werner Näslund

Agneta Haptén

Glori Jensen

Dario Zapata

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel