Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags att införa språktest för ny personal i Södertälje

Det råder en stor enighet mellan statliga utredningar och arbetsmarknadens parter om vikten av att personal i vård och omsorg har goda kunskaper i svenska. Ändå återkommer rapporter om att anställda inte behärskar svenska tillräckligt bra. Därför föreslå Liberalerna nu att ett språktest införs i Södertälje kommun vid nyanställningar.

I Botkyrka kommun tog vård- och omsorgsnämnden nyligen ett beslut att införa språktest för nyanställningar inom äldreomsorgen, LSS-verksamheten samt förskolan.

I Södertälje har vi liknande utmaningar och ett stort behov av att personalen behärskar det svenska språket. Det är problematiskt när det blir fel på grund av språkbrister. Det blir frustrerande och skapar onödig oro. Alltför ofta kommer klagomål från föräldrar och anhöriga om just språkförbistringar i verksamheterna.

Kunskaper i andra språk är en stor tillgång i Södertälje kommun som har stor andel utrikes födda invånare, men svenskan är central. Inte minst eftersom kraven på skriftlig dokumentation inom exempelvis äldreomsorgen har ökat på senare år.

Alla måste känna sig bekväma och trygga med kommunens personal, att säkerställa språkkunskaperna är ett utmärkt sätt att göra detta på.

Att likt Botkyrka införa språktest i vår kommun är att ett bra sätt att tillföra kvalitet och kompetens i våra verksamheter. Dessutom ger det mervärde för såväl personal som brukare. Att höja kunskapsnivån skapar bättre förutsättningar att leva upp till kommunens värdegrund, mer än förväntat.

Metin Hawsho (L)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel