Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Covid-19 tar inte semester

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Vår generations mest utmanande pandemi har drabbat oss hårt i Region Stockholm. Trycket mot våra sjukhus och kommunala omsorg är stort, stora delar av kultur- och näringslivet har stannat av.

Människor dör på sjukhus, på våra vård- och omsorgsboenden och andra särskilda boendeformer eller kämpar för sina liv på intensivvårdsavdelningar. Företag tvingas permittera, varsla eller drivs in i konkurs. Livsverk går förlorade. Människor mister sina inkomster, drabbas av depression och ångest.

Risken för våld i nära relationer ökar. Våra kommunala verksamheter har delvis eller helt fått ställa om för att förhindra ökad smittspridning i samhället.

Många räddas också till livet eller får en god vård mot livets slut. En del har ännu inte drabbats men kan komma att göra det. Många blir lätt sjuka. En del märker knappt av några symtom. Men alla som bär på viruset smittar. Hur du eller jag väljer att agera gör skillnad. Vi kan direkt eller indirekt påverka andra människors liv, på ett avgörande sätt. Är vi en smittspridare eller tar vi ansvar?

Huvudstrategin i Sverige och Region Stockholm har varit att platta till smittspridningskurvan för att göra pandemin hanterbar för sjukvården. Vad detta innebär i praktiken är att sjukvården, som växlat upp sin verksamhet till historiska nivåer, har haft kapaciteten att vårda patienterna efter samma etiska riktlinjer som vi också gör i frånvaro av en pandemi. Våra vård- och omsorgsboenden och andra särskilda boendeformer i kommunerna har som högsta prioritet att förhindra smittspridning och fortsatt hålla god kvalité. Samtidigt har den svenska linjen inneburit en så liten påverkan på Svenskt näringsliv och människors försörjning som möjligt. Balansgången är svår.

Vilken som visat sig vara den bästa strategin får vi sannolikt veta först när viruset försvunnit eller massvaccinationer gör oss immuna.

Pandemin har ändå slagit hårt mot människors hela vardag. Ansvariga myndigheters bedömning när det kommer till att påverka våra beteenden har byggt på tillit. Tillit till allas vår förmåga att följa myndigheternas rekommendationer och förbud med syfte att minska smittspridningen. Andra länder har valt en betydligt hårdare linje. Vilken som visat sig vara den bästa strategin får vi sannolikt veta först när viruset försvunnit eller massvaccinationer gör oss immuna.

En sak kan i alla fall konstateras så långt, att kurvan har plattats till och pandemitoppen har kunnat hanteras av sjukvården. Detta har vi alla åstadkommit tillsammans. Genom att vara följsamma och enade.

Även om vi nu har passerat toppen på kurvan i regionen ser vi tydligt hur nedgången stannat av. Det verkar helt enkelt som att vår ork att hålla i och hålla ut kraftigt börjat avta. Samtidigt är det viktigare än någonsin att följa rekommendationerna för att vi ska kunna klara av detta tillsammans – som ett enat samhälle.

Det råder fortfarande en ansträngd situation på sjukhusens vårdavdelningar och intensivvården är fortfarande högt belagda. Inom den kommunala verksamheten är vi beroende av att kunna hantera våra äldre och våra sköraste medborgare i behov av stöd utan ytterligare påverkan på hälso- och sjukvårdens resurser vilket kräver att våra medarbetare behöver vara fortsatt friska och på arbetet.

Vi vill därför uppmana alla invånare i våra kommuner att fortsätta hålla i och hålla ut.

Detta samtidigt som verksamheterna försöker minska vårdplatsantalet inför sommarsemestrarna. Medarbetarna har slitit hårt under våren och måste få vila för att kunna starta upp verksamheten igen till hösten.

Vi vill därför uppmana alla invånare i våra kommuner att fortsätta hålla i och hålla ut. Och fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer framöver. Covid-19 tar inte semester. Det borde inte ditt ansvar heller göra.

Christophe Pedroletti

verkställande direktör Södertälje sjukhus AB

Rickard Sundbom

stadsdirektör Södertälje kommun

Frida Nilsson

kommundirektör Nykvarns kommun

Mats Bergström

kommundirektör Salems kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel